Befejezte a kulcsi mészárlás nyomozását a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték a Fejér Megyei Főügyészségnek, írja a police.hu. Mint ismert, a 23 éves H. Csanád Jutas H. Csanád 2012. április 4-6. között brutálisan gyilkolta meg nagyszüleit, bátyját és apját, illetve anyját, nővérét és annak barátját súlyosan megsebesítette. A férfit még 6-án elfogták egy közeli bozótosban. A gyilkosságot démoni megszállottsággal magyarázó kulcsi családirtó azóta már nem magánzárkában ül: orvosai szerint közösségbe engedhető, hogy nemrég áthelyezték egy több fős cellába. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közelménye szerint H. Csanád Jutas először 2012. április 04-én bátyját ölte meg a családi házuk hátsó udvarán, ahol egy nyílpuskát akartak kipróbálni együtt. Hátulról támadta meg testvérét egy késsel. Holttestét a bokrok között hagyta.

Másnap, 2012. április 05-én a családi ház könyvtár szobájában nagyapját támadta meg. Először puszta kézzel, majd egy rugós késsel. Miután meghalt, nagymamáját ölte meg egy disznóölő késsel. Mivel a gyilkosságok során megsérült, vért vesztett, elfáradt, és lepihent. Szüleire és nővérére 2012. április 06-án támadt rá. Nővére szobájába gyilkossági szándékkal lépett be, de a nő kiabálására a szülők segítségére siettek, így nem tudta befejezni a gyilkosságot. Az apját és az anyját felváltva ütötte, rúgta, illetve többször meg is szúrta őket egy késsel, valamint azzal a bozótvágóval, amivel először az apja próbált védekezni. A támadás során az apja meghalt, míg anyja életveszélyesen megsérült, ugyanúgy, mint a nővére is.

Ezt követően a nővére barátjára támadt, akit időközben a nőnek sikerült értesítenie, és a család segítségére a házhoz sietett. A gyanúsított őt is megtámadta, melynek során súlyosan sérült, de sikerült elmenekülnie a helyszínről. Még azokat a nyomozókat és technikusokat is megviselték a helyszínen látottak, akik évek óta ezen a területen dolgoznak. A helyszíni szemle több órán keresztül zajlott. Egyszerre párhuzamosan két szemlebizottság dolgozott. Ennek során a rendőrök megtalálták és lefoglalták azokat az eszközöket, amiket a gyanúsított a bűncselekmények során használt. Két bozótvágót, két kést és egy bicskát.

H. Csanád Jutas vallomását a helyszíni kihallgatás során megerősítette. Az általa elmondottakat alátámasztották a holttestek boncolásáról készült jegyzőkönyvek, szakértői vélemények. Tekintettel arra, hogy a gyanúsított vallomásában démoni megszállottságot említett, elmeorvos szakértő kirendelésére került sor. Az igazságügyi pszichiáter szakértő és igazságügyi orvos-szakértő azt állapította meg, hogy H. Csanád Jutas tudathasadásos elmezavarban szenved. Ezen betegsége cselekménye időpontjában is fennállt, kóros elmeállapota miatt kizárta, hogy cselekménye következményeit felismerje, illetve, hogy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson. Az elmeorvosi szakvélemény alapján ezért ügyészi indítványra a Székesfehérvári Járásbíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatásának megszüntetését, és egyben ideiglenes kényszergyógykezelését, aminek foganatosítására az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

H. Csanád Jutas büntetőeljárás során tanúsított higgadt, zavarodottságtól mentes viselkedésére tekintettel újabb elmeorvos szakértő került kirendelésre. Ennek során az igazságügyi pszichiáter szakértő, az igazságügyi orvos-szakértő, valamint az általuk bevont igazságügyi pszichológus szakértő megállapította, hogy a gyanúsítottnál a bűncselekmény idején – teljes realitáskontroll vesztést okozó – elmezavar egyértelműen nem bizonyítható. A gyanúsított kóros elmeállapota nem tette képtelenné cselekményei következményeinek felismerésére, vagy a felismerésnek megfelelő cselekvésre.