Pénteken elhagyhatja a budapesti Honvédkórházat Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki csütörtökön szenvedett balesetet, amikor feltehetően vétlenül ralisokkal ütközött – mondta Szabó István mérnök dandártábornok, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka pénteken az M1 Ma Reggel című műsorában. Ismertetése szerint a csütörtökön mentőhelikopterrel a kórházba szállított miniszter vállsérülését még csütörtök este ellátták, az éjszakája pedig nyugodtan telt, így pénteken elhagyhatja a kórházat.

A Honvédkórházba ugyancsak mentőhelikopterrel beszállított másik súlyos sérült – vélhetően a balesetet okozó autó sofőrje – zárt hasi sérülést szenvedett. A fiatal férfi állapota szintén stabil, de őt még megfigyelésre még bent tartják. A parancsnok azt mondta: valószínűleg a biztonsági öv nyomta meg a férfi hasát. Hende Csaba péntek reggel Facebook-oldalán közölte, hogy jobban van, és mint írta, "remélhetőleg néhány nap múlva minden visszatérhet a megszokott kerékvágásba". Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata azt közölte, hogy a minisztert szállító autó a Szécsény és Hollókő közötti 2122-es úton ütközött össze egy másik kocsival csütörtökön délután 5 óra körül, a balesetet az első információk szerint nem a minisztert szállító autó okozta. A balesetben öten sérültek meg.

A Honvédelmi Minisztérium csütörtök este azt közölte: a honvédelmi miniszter autójának vezetőjét és másik utasát közúton ugyancsak a budapesti Honvédkórházba szállították kivizsgálásra, mint Hende Csabát és egy másik autó súlyos sérültjét. Az MTI értesülése szerint az autóbaleset ötödik sérültjét, az autóbalesetet feltehetően okozó raliautó navigátorát a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház traumatológiai osztályán ápolják súlyos sérülésekkel.

Az MTI helyi forrásból úgy tudja, hogy a karambol a Nagylóc és Zsunypuszta közötti szerpentines szakaszon történt, amelyet egy szécsényi raliversenyző-páros engedély nélkül le akart zárni. Szemtanúk beszámolója szerint a honvédségi autó megkülönböztető jelzést használva kerülte ki az illegális lezárást jelző embert, majd nem sokkal később karambolozott a ralisokkal. A 24 éves raliversenyzőt az M1 Híradója szerint eddig több mint hússzor büntették meg gyorshajtásért, jelenleg hat eljárás folyik ellene hasonló ügyekben.

A Velvet információi szerint Vincze Marci raliversenyzővel ütközhetett össze a Hende Csabát szállító autó. Egy névtelenséget kérő ralis a Velvetnek azt mondta, hogy a lezárás a ralis szubkultúrában bevett dolog, általában kevéssé forgalmas utakon gyakorolnak. "Bevett szokás, hogy elmegyünk valami nem túl forgalmas, kacskaringós útra. Lezárjuk elején-végén haverokkal, ami azt jelenti, hogy odaállnak kocsival, és megkérik azt, aki épp oda menne, hogy várja meg amíg odaér a versenyautó, nehogy szembetalálkozzanak."

A HM közleménye szerint Hende Csabát csütörtökön délután érte baleset miközben Szécsénybe, egy lakossági fórumra tartott. A minisztert szállító gépjármű a közlekedési szabályoknak megfelelően, a megengedett sebességhatárt betartva közlekedett, amikor egy kanyarban a sávjukba áttérő autóval ütköztek frontálisan a Szécsény és Hollókő közötti útszakaszon. Hende Csaba honvédelmi miniszter következő napokra előzetesen megszervezett programjait át kellett tervezni. Eredeti programja szerint a tárcavezető pénteken Ostravában a cseh védelmi minisztérium egy konferenciáján tartott volna előadást.