Soha nem szabadulhat a debreceni darabolós gyilkos

MTI
2013.09.24. 15:07

Jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte kedden a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki 2010-ben Debrecenben megölte és feldarabolta szomszédját, később pedig a főbérlőjével is végzett. A táblabíróság Balla Lajos vezette büntetőtanácsa súlyosbította az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék májusi ítéletét és a 38 éves Ráduly Zsolt Gyula esetében kizárta a feltételes szabadlábra helyezést, amelyet első fokon 40 évben határoztak meg. A férfit különös visszaesőként, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölésben találták bűnösnek.

A vádlott 2009 őszén érkezett Tatabányáról Debrecenbe egy korábbi börtönbüntetéséből szabadulva, és a Nyíl utcában bérelt lakrészt, a később meggyilkolt idős nő szomszédságában. A férfi folyamatos anyagi nehézségekkel küszködött, szenvedélyesen játékgépezett, és rendszeresen vesztett. 2010 januárjában – miután játékgépen elvesztette minden pénzét – elhatározta, hogy megöli 75 éves szomszédját, és megszerzi értékeit. A nőt leütötte, megfojtotta, a holttestet pedig három napon át feldarabolta, a város különböző részein szeméttárolókba tette, majd kitakarított a lakásban.

Ráduly Zsolt Gyula ezután bejelentette szomszédja eltűnését, és ennek hírére a Németországban élő főbérlője is hazautazott. A két férfi sokat veszekedett, és egy ilyen vita során a vádlott 2010 februárjában agyonverte a 66 éves sértettet. A gyilkosság után a vádlott magához vette az áldozat értéktárgyait, eladta autóját, és Oroszlányba ment. Később a rendőrség ott fogta el. A férfi beismerte a főbérlője megölését. A vádlott a nyomozás során részletes beismerő vallomást tett szomszédasszonya megölésével kapcsolatban is, de azt később visszavonta, és a bíróságon sem ismerte el a gyilkosságot. Főbérlője esetében pedig erős felindultsággal magyarázta tettét, mondván, az sokat szidta az ő édesanyját, akivel neki bensőséges volt a viszonya.