A legkeresetebb bűnözők közé került be az a magyar férfi, akit 2005 májusában, a 21-es buszon, egy szóváltást követően szamurájkarddal megszúrt a Mortimer névre hallgató, akkor 17 éves Gy. Mihály.   The Bolton News című brit lap minden héten közli a négy legkeresettebb személy fényképét, ezúttal pedig az itthon kétes hírbévre szert tett Patai József is köztük volt. 

Patait azzal vádolják, hogy egy szamurájkarddal hadonászva rémisztgette az embereket a városban. 

A mortimer-ügy

Mivel fiatalkorú volt, és cigány származású, szinte azonnal rasszista támadásról kezdtek el beszélni. Később kiderült, hogy a csaknem halálos sérülést okozó Mortimer (Gyurcsa Mihály) szintén roma. Jogerősen 3 év 10 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték.Az ügynek óriási visszhangja volt.üntetésektől kezdve parlamenti interpellációig minden fórumon elítélték az esetet.

Később bíróság elé állt a korábbi sértett is: a gyanú szerint Patai 2007 decemberében egy társával viperával súlyosan bántalmazott egy budapesti férfit. Súlyos testi sértéssel és csoportos garázdasággal vádolták. Akkorra Patainak már volt egy felfüggesztett ítélete. Életveszélyt okozó testi sértés miatt 16 hónap börtönre ítélte a bíróság.

A Blik szerint nem tudni pontoson mióta áél Patai Angilában, de ugynanakkor egykori ellenfele, Mortimer Facebookon fellelhető adatlapja szerint elvégzett egy vendéglátó-ipari szakközépiskolát, és előszeretettel tölti az idejét sütemény- és csokoládétorta-sütögetéssel – miközben black metált hallgat.