Gólyatábori erőszak: több évre visszamenően vizsgálódnak

MTI/velvet
MTI/velvet
2014.10.03. 15:04

Várhatóan három hét múlva lesznek eredményei annak az országos átfogó vizsgálatnak, amelyet az oktatási jogok biztosa indított az egyetemi gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt.

Több évre visszamenőleg kért információkat az egyetemi vezetőktől és a hallgatói szervezetektől Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa. Állítása szerint arra volt kíváncsi, hogy volt-e már hasonló panasz, megkeresték-e őket, van-e szabályozása az intézménynek a gólyatáborokra vonatkozóan, tervezik-e, hogy vitát folytatnak a témáról az intézményben.

Állítólag már most kiderült, hogy nem csak a góylatáborok résztvevőitől érkezett panasz, de előfordult már olyan, hogy a gólyatáborok közelében élőket inzultáltak.Eközben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke pénteken azonnali hatállyal lemondásra szólított fel minden olyan ELTE kari hallgatói tisztségviselőt, aki a gólyatáborokban történt erőszakos bűncselekmények idején hivatalban volt.

Azonnali vizsgálatot rendelt el és várhatóan büntetőfeljelentést fog tenni az ELTE állam és jogtudományi karának vezetése az intézmény 2013-as gólyatáborában történtek miatt - közölte Király Miklós dékán szerdán az MTI-vel az Index cikkére reagálva. A portál egy fővárosi jogi kar gólyatáborában 2013-ban elkövetett, és eddig jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról számolt be.

Az ELTE rektora szeptember közepén kari szinten már fegyelmi eljárásokat indított az intézmény fonyódligeti és jogász gólyatáboraiban idén történtek miatt; több esetben a legsúlyosabb büntetés, azaz a hallgatói jogviszony megszűnése sem kizárt. Ezek az eljárások még zajlanak.