Zokogva rohant ki a rokon a babakocsi-gázolás perén

2014.10.22. 09:19

Közúti baleset gondatlan okozása miatt két év hat hónap fogházra ítélték az érdi babakocsi-gázolót szerdán, ebből egy év három hónapot le kell töltenie, a többit három évre felfüggesztette a bíróság – döntött a Budaörsi Járásbíróság a 2012 nyarán egy ikerbabakocsit elgázoló, és ezzel a benne utazó csecsemőket megölő H.-né T. Cecília ügyében. Mindemellett a vádlottat négy évre eltiltották a járművezetéstől és a több mint egymillió forintos perköltséget is neki kell megfizetnie –mondta Liziczay Sándor bíró. Az ítélethirdetés után valószínűleg az egyik rokon zokogva rohant ki a teremből, az elhunyt csecsemők édesanyja is zsebkendővel törölgette a szemét.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a védelem fellebbezést jelentett be, iratellenességre és helytelen ténybeli következtetések miatt, valamint felmentést kért, a vádlott is csatlakozott ehhez. Az ügy másodfokon a Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik.

A bíró indoklásában elmondta, a nap által elvakított vádlott épp a napellenzővel foglalatoskodott, de nem csökkentette sebességét az érdi utcában, ahol az úttesten tolták a sértettek a babakocsit (a bíróság szerint se a járda, se a padka nem volt alkalmas a babakocsival való közlekedésre). Ők azt hitték, az érkező autós majd elkerüli őket, de nem tette, a babakocsit pedig nem tudták felhúzni a padkát. Az autó elsodorta a babakocsit, az összetört és felborult, a gyerekek kiestek belőle. Az egyik gyerek még aznap, a másik 20-án vesztette életét. A bíró a baleset paramétereit és a két gyermek sérüléseit is megemlítette. „Amennyiben a vádlott a tőle elvárható körültekintéssel közlekedve" haladt volna, igazodva a látási viszonyokhoz, és 30 kilométer per órás sebességre lassít, „normál lassító fékezéssel" is elkerülhette volna a balesetet – mondta a bíró. Hozzátette, a babák se voltak a biztonsági övvel rögzítve, ez is okozta a következményeket.

A bizonyítékok és vallomások hitelességét és fehasználhatóságát is hosszan elemezte. Ezután a bíró elmondta, a vádlott következetesen tagadta a felelősségét és bűnösségét, mondván, hogy ő nem látott senkit maga előtt az úton. H.-né szerint vagy kitolták vagy kiborult elé a babakocsi. A bíróság több ellentmondást is talált a vádlott vallomásai között, aki két KRESZ-szabályt szegett meg mások veszélyeztetéséről és az időjárási viszonyoknak megfelelő közlekedésről.

Enyhítő körülményként a bíróság értékelte a vádlott büntetlen előéletét, közlekedési előéletét (1988 óta nem volt szabályszegése), az időmúlást, ellenben súlyosító körülmény volt, hogy két ember meghalt a balesetben, ők kiszolgáltatott csecsemők voltak, hogy az anya is könnyű sérülést szenvedett (de ennek foka csak a véletlenen múlott) és hogy többszörös KRESZ-szabályszegés történt, amik hosszabb időtartam alatt történtek. Megbánó magatartást nem tanúsított a vádlott, így ezt nem is lehetett enyhító körülményként beszámítani. A feltételes szabadságra bocsátást kizárták.

Két éve történt

2012. június 18-án ütötte el H.-né T. Cecília az érdi Szövő utcában, az úttesten tolt ikerbabakocsit. Mindkét háromhónapos csecsemő életét vesztette, a nő pedig azzal védekezett, hogy elvakította őt a lemenő nap. A per során H.-né védője energikusan érvelt végig arról, hogy egyfelől a helyszínelők és a szituáció rekonstruálását végző rendőrök is több hibát követtek el, másfelől valóban olyanok voltak az időjárási viszonyok, hogy védence nem érzékelhette a babakocsit a szembe tűző naptól. A per folyamán felmerült, hogy a vádlott nem is az utat figyelte, hanem valahol a műszerfal alatt matatott, de úgy tűnt, erre nem lesz elég bizonyíték. Az eljárás legtöbb tárgyalásán egyébként a még mindig lesújtott szülők is részt vettek.