A Back II Black szaxofonistájaként megismert, ma már saját útját járó Bársony Bálint tartott attól, hogy feldolgozza Ákost, pláne abban a könnyed, múlt század közepi stílusban, amit jelenlegi zenekarával játszanak. Bársony elmondta, ha a szám miatt izgulna is, nem fog idegenként mozogni Siófok hófehér fövenyén, mert az elmúlt tíz évben szinte minden nyáron megfordult ott fellépőként és közönségként is.

"Hogy Ákos dalokat kell átdolgozni, elsőre elgondolkodtatott. Elég nagy bátorság szükségeltetik ahhoz, hogy valaki hozzájuk nyúljon. Végül arra jutottunk, hogy a 30-40-es évek swingje, amiből mi is táplálkozunk, izgalmas formula lehet ehhez" - mondta Bársony, aki zenekarával, a Juhász Attila-féle quartettet is magában foglaló Sunshine Jazzel jórészt már maga mögött tudja a kreatív folyamatot és a próbák jelentős részét. Felkészülve várják, hogy szembenézzenek Kovács Ákossal. Ez pedig érdekesnek ígérkezik, hiszen az idei Ikon rendszerint mélyértelmű, komoly hangvételű dalait nem egyszerű pehelysúlyú zenei formulába ágyazni, még akkor sem, ha Ákos sem törekszik mindig az elképesztő összetettségre zenéjével.

"Viccből mondtam be, hogy legyen az Induljon a banzáj, mert általános iskolában nagyokat lejtettünk rá. Végül ez is maradt" - mondta Bársony Bálint a Velvetnek a dalválasztásról. Amellett, hogy elvitték az egyik legnagyobb slágert, az Adj hitet című számot húzták be másodiknak. Az Induljon a banzáj klasszikus szintipopos elemei talán nehezebben ültethetők át swingre, az Adj hitet viszont könnyedd akusztikus gitáros, zongorás megoldásai miatt szinte adja magát, nem is csodálkoznánk, ha Ákos a későbbiekben némileg átírva adná elő a számot a koncertjein.

A tisztelgő zenekarok:

Jamie Winchester, Magashegyi Underground, Turbo, The Moog, Eszenyi Enikő és Blaskó Péter, Ferenczi György és a Rackajam, Road, Compact Disco, Sebestyén Márta, Hősök, Sunshine Jazz feat. Bársony Bálint, Anti Fitness Club, Marót Viki és a Nova Kultur, Depresszió, Pál utcai fiúk, Copy Con, Kalapács, Óriás, Blind Myself, Tompos Kátya, Kerekes Band, Karaván Família, The Kolin.

Itt röviden megismerheti a zenekarokat.