Lassan-lassan kezdünk kilábalni a télből, úgyhogy hamarosan újra birtokba lehet venni a kondiparkokat. Ehhez próbálunk már most egy kis inspirációt adni egy olyan gyakorlattípussal, amit az utóbbi időben egyre többször lehet látni az olyan helyeken, ahol van nyújtó. Ha valakinek a sima húzódzkodások már simán mennek, az általában arra a gyakorlatra lép tovább, aminek az angol neve muscle up: ez a sima pull upnál gyorsabb, és a fő különbség, hogy itt nem állig húzza fel magát az ember, hanem egész csípőig kinyomja magát fölfelé, így jóval több izmot mozgatva meg. A magyar megnevezése lehet például húzódzkodás-tolódzkodás is, de nézze meg ezt az 5 videót, és rögtön minden világos lesz.

A legfelső kisfilm többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen fontos a rendes bemelegítés. Mint edzéskor mindig, itt is úgy kell hozzákezdeni, hogy az ember előtte alaposan bemelegít – még fontosabb ez, ha kint még kicsit hűvös van. Alább pedig további olyan gyakorlatokat láthat, amikkel az edzheti magát, akinek még soha nem sikerült egy ilyen muscle up, de szeretné megtanulni.

A videók arra hívják fel a figyelmet, hogy az embernek a lábát-hasizmait is használnia kell ehhez a gyakorlathoz, hogy minél nagyobb lendületet tudjon venni a felemelkedéshez, és persze nagyon fontos, hogy jókor forgassuk előre a csuklót a nyújtón, ami után a felsőtest szinte összes izma kell ahhoz, hogy az ember kinyomja magát felfelé. Az alábbi klip azt a tippet is beveti, hogy esetleg lehet azzal is próbálkozni, hogy az ember az egyik kezére támaszkodva nyomja ki magát, ezt valamivel könnyebb megcsinálni, mint a szabályos muscle upot.

Önnek valószínűleg bőven elég kemény cél az, hogy egyáltalán meg tudjon csinálni egy ilyet, de persze a vannak olyanok is, akik már régen túl vannak ezen a szinten. Az egyik ilyen személy Kovács Laci, aki tavaly a CrossFit európai regionális döntőjén lett első – ő egyszer 8 óra 42 perc alatt lenyomott ezer muscle upot, ami egyrészt hihetetlen, másrészt világrekord. Ő egyébként gyűrűn csinálja, nem nyújtón, mindenesetre ha ön önbizalomhiányos, lehet, hogy jobb, ha ezt a videót átugorja.

És kerestünk egy videót azoknak is, akik egyszerűen már unják a muscle upokat, ők az alábbi fiatalemberektől meríthetnek inspirációt arra, hogyan lehet még variálni (értsd: megnehezíteni) a sima húzódzkodást. Aki viszont más gyakorlatokra kíváncsi, annak ajánljuk korábbi hasonló posztjainkat például a négyütemű fekvőtámaszról, a fekvésből felkelős gyakorlatokról, a kettlebellről, az ugrókötelezésről vagy a medicinlabda-pattogtatásról.

Hozzászólna? Facebook oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!