Tudta ön, hogy az országban egyre több az ingyenes, szabadtéri kondilétesítmény? Mi csak sejtettük, de igazán akkor győződtünk meg róla, amikor a Kockahas blog egyik, a szabadtéri edzésekről szóló posztjában elhelyezett felhívásra elkezdtek özönleni az olvasói levelek. Ebben mindenki felhívta figyelmünket a lakhelyéhez legközelebb lévő létesítményekre. Napokba telt, míg abbamaradt a levéláradat, még hetek múlva is volt, aki küldött képeket, miközben mi felkerestük a budapesti helyszínek egy részét, és beszéltünk is azokkal, akik szoktak ilyen helyen sportolni. A végeredmény Magyarország ingyenkondi-térképe 21 helyszínnel, olvassák-használják szeretettel!

Szabadtéri, ingyenes kondilétesítmények Budapesten

A Városligetben sok-sok éve van egy szabadtéri konditerem a süllyesztett focipálya mögött, a Dózsa-Ajtósi sarok közelében. Korlátok, nyújtók, bordásfalak, felülőpadok vannak itt, illetve idén tavasszal közvetlenül mellette termett egy modernebb edzőzóna is, komplikáltabb felszerelésekkel, igaz, ezekkel paradox módon csak egyszerűbb gyakorlatokat lehet végezni. Aki komolyan edz, az továbbra is a régi részre jár, az újabb helyen kezdők, gyerekek és idősebbek vannak. A Margit-sziget szintén rejt egy ilyen létesítményt, így írt róla egy olvasónk: „a Margit-szigeten az új játszótér mellett van a sziget északi végében, de azok inkább nyuggereknek való eszközök, egy sima korlát nincs, hogy legalább húzódzkodni lehetne.

Az óbudai létesítményekre szégyenszemre először maga az Óbudai Önkormányzat hívta fel a figyelmünket, pedig a Velvet Flórián téri szerkesztősége egy köpésre van az egyik óbudai kondiparktól. „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az első szabadtéri kondigépekkel felszerelt parkját 2011-ben adta át. Ugyanebben az évben még kettőt, majd 2012-ben idáig szintén kettő ilyen parkot vehettek birtokba a sportolni vágyók. Az első egyébként pár száz méterre a Harrer Pál utcában, nem messze a szerkesztőségüktől található” - írták nekünk az önkorányzattól. Két olvasónk azonban egy másik harmadik kerületi létesítményt emlegetett: „a Hajógyári szigeten is van egy ilyen játszótér, ami kimondottan erre a célra készült. Volt rajta tornászkorlát, nyújtó, haspréshez pad” - fogalmazott egyikük, valamiért múlt időben. „A Hajógyárin van pár korlát, húzódzkodni, tolódzkodni lehet, van egy hasazó pad, meg pár alacsonyabb korlát feltehetőleg szökdeléshez”, sorolta-találgatta a másik olvasó.

De nemcsak Ó-, hanem Újbudán is vannak szabadtéri edzőgépek, méghozzá a Bikás parkban, a futópálya mellett, amint azt az a bizonyos szabadtéren edzős poszt a Kockahas blogban fel is hozta példának, ahol a szavazásból kiderült, hogy olvasóink többsége még sosem látott ilyen kondiparkot. Reméljük, ez az összeállítás majd segít megtalálni a legközelebbit. Kispesten 2010-ben avatták fel a központi játszóteret. Ezt írta róla egy olvasónk: „ezen a játszótéren van 4 darab gép felnőtteknek. Nagyon kulturált körülmények vannak.” A Népligetben is vadi újnak tűnik az egyes villamos megállójától nem messze elhelyezett edzőgépsor, kár, hogy az egyik darabja máris hiányzik. Ez a létesítmény is kezdőknek való, az ott tornázó idősebb hölgy azt is tudni vélte, hogy a csípőátmozgatót nem sokkal az átadás után ellopták. A tolvaj valószínűleg rendszeresen használja azt otthonában azóta, és röhög a markába, hogy a többieknek milyen edzetlen marad a csípője.

Ennél egy kisebb, 4 gépből álló létesítmény került az Ilosvai Selymes Parkba Zuglóban, de amint az olvasónk által beküldött képről jól látszik, ez a lehetőség is inkább a kevésbé komolyan sportolóknak kedvez. „Ilyen szabadtéri konditerem van a Havanna lakótelepen is, ott kiegészítették őket pingpong-asztalokkal is. A címe Havanna utca 1., még most is jó állapotban van” - értesített minket egy másik olvasó.

Szabadtéri, ingyenes kondilétesítmények vidéken

Vidékről a legtöbben Debrecenből írtak az ottani kondiparkokról, volt, aki fotót is küldött, sőt, egyik olvasónk saját videóját ajánlotta a figyelmünkbe, a kisfilm ez alatt a bekezdés alatt látható. A videót Makovinyi András készítette, a benne látható fiatalember pedig Veres Márk. Debrecenben egyébként három helyen van ilyen létesítmény, egyik olvasónk így írta le, hogy pontosabban hol vannak: „a DEAC (egyetemi sportpálya) pálya mellett edz a fél egyetem, emellett most nyílt a Jégcsarnok mellett egy kondipark, és az Oláh Gábor utcai stadion mellett is van pár éve (1-2) egy szabadtéri edzőterem”.

Szegeden a Szeged Plaza melletti tó partján található egy edzősor, a Plaza építette”, lepett meg minket egy olvasó, aki fotót is küldött, de később azt is megírták, hogy nem a szegedi az egyetlen jótékony bevásárlóközpont. „Vecsésen a Tesco előtt mechanikus fotógépek vannak”, fogalmazott valaki igen lényegre törően. A Balaton környékéről Füredről jelentettek nekünk szabadtéri kondizási lehetőséget, míg a Velencei tó környékén Sukorón, Magyarország egyik legszebb falujában lehet közösségi élmény az edzés, méghozzá a „Gémeskút étterem melletti játszótéren”.

Három további, a galériában szintén megtekinthető fénykép ezzel a kísérőszöveggel érkezett: „mellékelten küldöm a kecskeméti szabadtéri edzőgépek és futópálya fotóit. 3 éve nyitott meg a park, a futópálya kifejezetten népszerű a környék lakóinak körében. Az edzőgépeken eddig csak ücsörgő szülőket és csimpaszkodó kisgyerekeket sikerült megfigyelnem a szomszédos játszótérről.” A Dombóvárhoz tartozó Gunarason található kondiparkról pedig jópár fotót és egy linket kaptunk, ami egy olyan oldalra mutat, ahol jókedvű nyugdíjasok élvezik az Idősek játszótere nevű létesítmény által nyújtott örömöket. A fent felsorolt 21 kondipark nyilván nem a teljes magyar felhozatal, de legalább ezeket bejelöltük az alábbi térképen, amilyen pontosan csak tudtuk, így remélhetőleg könnyebben talál magának edzőhelyet, aki szeretne.

UPDATE: a cikk megjelenése óta újabb és újabb kondiparkokról értesítenek minket az olvasók, ezeket folyamatosan frissítjük az alábbi térképen, így a helyek száma már elérte a negyvenet. Köszönjük mindenkinek, aki írt!


View Szabadtéri kondiparkok in a larger map

Nem zavar se a meleg, se a nézelődők tömege

Ha már a helyszínen voltunk, megkérdeztük a kondiparkok használóit néhány dologról. Az egyik legkézenfekvőbb kérdés az volt, hogy hogy lehet úgy edzeni, hogy közben az embert százával bámulják meg a gyerekek, kismamák, hajléktalanok, kutyasétáltatók és lógós diákok. „Először zavart”, válaszolta erre egy húzódzkodásban megakasztott riportalanyunk, „de nagyon hamar megszoktam, hogy néznek. Általában csak futó pillantásokat kapok el, olyan nem nagyon volt még, hogy valaki leállt és bámult, pedig már évek óta járok ide.” Persze nem mindenkiről pereg le minden ilyen könnyen, a Népligetben megkérdezett hölgy azt mondta, ő direkt azért szokott a déli órákban lemenni a parkba, mert akkor soha nincs ott senki más.

A Városligetben valószínűleg a történelem egyik legforróbb estéjén tartottunk terepszemlét, július elején, alkonyatkor. A harminc fok fölötti hőmérsékletben három fiatalember edzett a platánok alatti homályban. Egyiküknél arról érdeklődtünk, hogy nem jött-e még meg a kedve, hogy inkább egy légkondicionált konditeremben folytassa a húzódzkodásokat. A válasz egyértelmű nem volt. „Izzadok, de nem nagyon zavar, itt a kút, lehet inni, arcot mosni. Viszont melegben jóval kisebb az izomsérülés kockázata.” A fiatalember azt mondta, télen zárt, fizetős konditeremben szokott edzeni, de ha az időjárás engedi, a terem helyett inkább a Ligetbe jár.

Ön inkább melyik típusú kondiparkba jár/járna?

Mint kiderült, a szabad téren edzőknek a meleg vagy a nézelődők helyett a legtöbb fejfájást egyrészt azok a gyerekek okozzák, akik játszótérnek nézik a kondigépsort, és feltartják azokat, akik rendeltetésszerűen edzeni szeretnének a kihelyezett eszközökkel. Másrészt kellemetlen élményeket okoznak azok a kondiparkok, amik homokkal vannak felszórva, mint például a városligeti létesítmények közül a régebbi. A homok ugyanis vonzza a pisilni-kakilni vágyó kutyákat, ráadásul ha kicsit kiszárad, tele megy vele az ember edzőcipője, ha meg nagyon kiszárad, akkor száll is, úgyhogy a cipő mellett az ember szemébe-szájába is jut belőle. Ön szerint melyik típusú kondiparkra van nagyobb szükség, a kezdőknek-idősebbeknek való drágábbra-modernebbre, vagy inkább azokra, amikben nyújtók és padok vannak, tehát húzódzkodni, felülésezni lehet bennük, és olyan kemény edzésre is jók, mint például a fenti videón látható? Várjuk véleményeiket, tapasztalataikat, voksaikat egyrészt a szavazógépen, másrészt a Velvet email-címén.