Lassan itt a Jézuska, így te kit kérnél a fa alá? projektünk is a végéhez közeledik. Hátra van még azonban egy csaj a szép, az okos és a kakukktojás kategóriából. A 43 éves, háromgyerekes J. K. Rowlingot, a Harry Potter-sorozat íróját ugyan joggal sorolhatnánk bárhova, szerintünk mégis az agya a legmegkapóbb.

Joanne Kathleen Rowling már gyerekkorában imádta a fantasztikus történeteket, amiket apja olvasott fel neki. A franciát és klasszika-filológiát tanuló Rowlingban 1990-ben fogalmazódott meg először az ötlet a varázsló kölyökről, akinek varázsiskolába kell járnia. A 90-es évek elején válása után Skóciába költözött, ahol tanári állást szeretett volna kapni, miután befejezi könyvét. Hogy ne a nyirkos, fűtetlen lakásban legyenek, Rowling lányával egész napját egy kávéházban töltötte, itt írta meg Harry Potter történetét. A kiadók sorban elutasították, míg végül egy ügynök közreműködésével sikerült eladnia 1996 augusztusában. A Harry Potter és a bölcsek kövét (Harry Potter and the Philosopher's Stone) az angliai Bloomsbury Children's Books kiadó vette meg, körülbelül 4000 dolláros áron, és egy évre rá meg is jelent a könyv.

Néhány hónappal később az amerikai kiadási jogok már 105 000 dollárért keltek el. Az írónő ekkor felmondta tanári állását, hogy minden idejét a Harry Potter-sorozat írásának szentelhesse. 2000-ben a Warner Brothers megvette a sorozat filmjogait. 2004-re J. K. Rowling is belépett a milliárdosok klubjába, egymilliárd dollárra saccolt vagyonával. Ezzel ő lett az első ember, aki íróként keresett ennyi pénzt.

Az asszony rendkívül visszahúzódó életet él, szinte alig ad interjút, magánélete tabunak számít. Viszont rengeteget adakozik, és például az ötödik rész megjelenésekor a hajléktalanok segítségére sietett Európa német ajkú országaiban. Kizárólagos jogot adott mintegy húsz, Németországban, Ausztriában és Svájcban kapható, hajléktalanok által árusított "aszfaltlapnak", hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt a lapokban közölhessék. A 6. kötet első fejezete Magyarországon is a Fedél Nélkül című lapban jelent meg először. Nem rossz csaj, gazdag is és csodás a fantáziája. Mi kell még?