A múlt héten már kiderült, hogy az állatkísérletek mennyi mindent elárulnak az ember szexuális életéről, most pedig a pókok vezettek rá minket, hogy mennyivel klasszabbak a kicsi pasik.

 

Mivel az apró termetű pókok sokkal gyorsabban érik el a nemi érettséget, ezért többet szexelnek, mint nagyobb társaik - derítette egy ki egy kutatócsoport. A tudósok épp kisebb és nagyobb vörös hátú pókok párzási szokásait vizsgálták, mikor fedezték fel ezt a remek összefüggést. A tesztalanyok két különböző helyzetben mérhették össze férfiasságukat. Ha azonos környezetben, egyszerre kellett megküzdeniük a nőstényekért, akkor természetesen a nagyobbak bizonyultak dominánsabbnak, amikor azonban a kisebb nyolclábúak kaptak egy nap előnyt, akkor ők aratták le a babérokat - írja a msnbc.com. A szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy az ő egyedfejlődésük valamivel gyorsabb méretesebb társaikénál.

 

A nagyobb állatok más ütemben nőnek, így ők nem tudnak akkor párosodni és annyi utódot létrehozni, mint kisebb pókok - mondta Michael Kasumovic, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, más fajoknál is tapasztalták már ezt a jelenséget, vagyis, hogy a kisebb és fürgébb egyedek hamarabb tudtak párosodni, mint nagyobb társaik.

Az udvarlás a vörös hátú pókoknál egyébként ötven percig tart, amennyiben versenytársak is jelen vannak, valamint négy és fél óráig, amennyiben csak egy jelentkező van. Maga a párosodás 6-31 percig tart, és a hímek gyakran megsérülnek, vagy elpusztulnak gyilkos hajlamú párjaiknak köszönhetően.