Talán sokaknak ijesztő és perverz a téma, sokaknak azonban nagyon izgató látvány, ha partnerük kezét vagy lábát selyemszalaggal megkötik, ha bilincset raknak rá. Azok is ebbe a csoportba tartoznak természetesen, akik szeretik, ha megkötözik őket – a kötözéses szex, bondage egyébként távol áll a fulladásos orgazmustól.

A kötözésnek megvannak a maga lépcsőfokai, elég csak összevetni, milyen megkötözős szexjeleneteket látni a filmekben, mint akár a 9 és fél hétben, és milyet a BDSM szexfilmekben, ahol kemény kínzó jeleneteket látni. Csak a kifejezetten szadomazo játékoknál él az a felállás, hogy a megkötöző a domináns fél, a megkötözött pedig az alárendelt, a szolga. A hétköznapokban ez egészen máshogyan működik. Erre bizonyításképp elég elmenni akármelyik szexshopba, ahol jól tükröződik, mennyire sokrétű is ez a műfaj: ragasztószalagok, kötelek, láncok, nyakörvek, bilincsek, sálak sokasága vár gazdára.

A kötözés megtörténhet szimbolikusan is, úgy, hogy a megkötözött bármikor kiszabadulhat, de vannak, akik az erősebb szorításokat, kínokat élvezik. Mindezt őszinte beszélgetések közben lehet kideríteni, mint ahogy minden más szexuális vágyat, óhajt, sóhajt is így célszerű tudatni a partnerrel.