Justin Bieber ma ünnepli a 17. születésnapját, alig egy év alatt fontosabb lett a mainstream popzenében, mint szinte bárki más. Alig két év alatt olyan szinten uralta le a fél világot a Helyszínelőktől kezdve a könyveken és a mozin keresztül egészen a körömlakk-piacig, hogy még Lady Gaga is csak kibukkanó intim testrészekkel és bizarr nyilatkozatokkal tudta felvenni vele a versenyt.

Justin Bieberre 2009-ben figyelt fel a világ, méghozzá a YouTube-on keresztül, az igazi dömping pedig akkor indult, amikor Usher is felfedezte magának a fiatal kanadai énekest, és leszerződtette. Majd 2009 novemberében megjelent Justin Bieber első lemeze, hivatalosan EP, annak ellenére, hogy 9 szám is van rajta. Ekkor még egyáltalán nem akartunk tudomást venni a világszenzációról, bíztunk benne, hogy az óceán túloldalán ragad, mint a Jonas Brothers, de nem. 2010 elejére megtörtünk, megjelent Justin Bieber neve a Velveten, majd két hónappal később már egy magyarázócikkben is szerepelt röviden. Azóta pedig több mint százszor írtunk róla. Nem lehet megkerülni.

Bieber első nagylemeze 2010 februárjában jelent meg. Az első lemezének My World volt a címe, a másodiknak My World 2.0, hogy mindenki könnyen megjegyezze. A harmadik lemez címét még nem jelentették be. A My World 2.0-ból a megjelenése utáni első héten 283000 darabot adtak el, körülbelül annyit, mint amennyit egy hét alatt a Nirvana Nevermind című lemezéből 1992 elején, amikor a Nevermind a legjobban fogyott. Egy kamunak bizonyult internetes pletyka szerint Bieber egyszer azt mondta magáról, hogy generációja Kurt Cobainjének képzeli magát, de a poén arra jó volt, hogy a Biebert cikiző internetes mémek elterjedjenek.

A poénok egyik része arra utazik, hogy Bieber 1994-ben született, abban az évben, amikor a Nirvana énekese, Kurt Cobain meghalt, ami a névtelen internetezők szerint egyértelműen jelzi a korszakváltást, és egyben az ifjú sátán eljövetelét Bieber képében, aki miatt Kanadának addig kell szégyenkeznie, amíg világ a világ. A poénok másik része arra megy ki, hogy Bieber úgy néz ki, mint egy lány. Ebből a kategóriából a legkiforrottabb egyértelműen a Lesbians Who Look Like Justin Bieber, vagyis leszbikusok, akik úgy néznek ki, mint Justin Bieber.

Az énekes persze röhög a poénokon, mint azt nemrég Ellen DeGeneres műsorában tette, és nyilván könnyen megteheti, mert 17 éves korára annyi pénzt és elismerést szerzett, mint egy sor előadóművész egész életében sem. Bieber vagyonáról nincsenek pontos információk, az énekes saját bevallása szerint sem tudja pontosan, az anyja kezeli minden pénzét, aki meg nem nyilatkozik erről. Bieber életében nagyon fontos az anyja. A fiatal énekes szülei gyerekkorában elváltak, azóta anyja neveli, amióta híres lett menedzseli is, ha kell rövid pórázon tartja, például elveszi a mobilját. A különböző becslések szerint 65-112 millió dollár (12-22 milliárd forint) lehet Justin Bieber vagyona.

Az énekes az első kislemezével még 2009-ben kb. 250000 dollárt (48 millió forint) keresett, azt tudni, hogy ma már egy bármilyen fellépéséért több pénzt kér ennél. Bieber 300000 dollár (58 millió forint) alatt nem megy el énekelni . A lemezei listavezetők voltak, Bieber előszeretettel szerepel reklámokban, illetve a tévében, ezekből a megjelenésekből is szépen kaszál. Legutóbb például a Helyszínelők című sorozatban tűnt fel, ahol sokak megelégedésére lelőtték. A Super Bowl szünetében pedig Ozzy Osbourne-nal viccelődött egy reklámban, ahol az őt cikizőknek is adott egy fricskát, amikor saját magát parodizálta.

De nem is feltétlenül a dollárban kifejezhető vagyona ijesztő az alig 17 éves popsztárnak, hanem az a státusz, amit hihetetlenül profin kialakított magának. Az Observer egyik cikkében még januárban azt írta, hogy Justin Bieber fontosabb véleményformáló erő az interneten, mint Barack Obama, a Dalai Láma vagy Lady Gaga. Biebernek 7,7 millió követője van Twitteren, 22 millió rajongója Facebookon, első klipjének több mint 220 milliós a nézettsége YouTube-on, az összes videójával már több mint 1,3 milliárdos nézettségénél tart. Ezek elképesztő számok, pláne egy jól menedzselt 17 évestől.

Bieber igyekszik is kihasználni befolyását: frizuraváltása világraszóló esemény lett, saját maga reklámozását odáig vitte, hogy körömlakkot dobott piacra. Arról nem is beszélve, hogy 16 évesen megjelent első életrajzi könyve, sőt nem sokkal később első életrajzi filmje is, a szokásoknak megfelelően 3D-ben.

Ráadásul annak ellenére, hogy Justin Bieber meglehetősen érzelemdús popzenéje nehezen értelmezhető húszéves kor felett, egy rakás díjra is jelölték. Összesen 34-re, amiből huszat meg is nyert, köztük négy American Music Awards, öt Teen Choice Awards, és három MTV-s díjjal.

Most tartja második turnéját, amivel már Európába is átmerészkedik a számtalani amerikai és kanadai koncert után. Magyarországig nem jön el, hozzánk legközelebb Milánóban lesz április 9-én.