A bébikomppal kapcsolatban megosztotta véleményét a Poronty tanácsadója, egy olvasónk most arra kíváncsi, vajon a bébihinta is ártalmas-e vagy egy jó szórakozás a kicsiknek. A szakértő szerint megfelelő időben és mértékben használva a hinta praktikus és hasznos eszköz - persze nem mindegy, milyen a típusa. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Árt, használ, vagy csak egy jó szórakozás a bébihinta? Mikortól ajánlott hintába tenni a pöttömöt? Ha már biztosan ül, ha már kúszik-mászik, vagy ha elindult?

Válasz:

A gyermekek számára ismerős érzés a hintázás, ringatózás, hiszen már a magzatvízben megszokták a lebegés élményét. Természetesen hinta és hinta között óriási a különbség. A jól megtervezett bébihinta (pl. Adamo) már újszülött kortól használható, a hinták többsége azonban csak 2-3 éves kortól teszi lehetővé a biztonságos hintázás élményét. Vannak olyan hinták, amelyek támasztott ülésben, vagy az önálló ülés kialakulását követően használatosak. A rugós hintában, ülőhelyzetben végzett dinamikus mozgás például 6 hónapos kort megelőzően túlzottan megterhelheti a csigolyákat. A rugós hintában való játék arra ösztönzi a csecsemőt, hogy elrugaszkodjon a talajtól, ami inkább 10 hónapos kortól időszerű, amikor felállni, majd járni tanul a gyermek. Ettől a kortól viszont hasznos eszköz, ráadásul a sok egyensúlyi inger érleli az idegrendszert. A hinta tehát egy praktikus eszköz, megfelelő időben és mértékben használva.