A címben természetesen Mikulás napjára, azaz a mai napra gondolok, nem pedig a piros ruhás, fehér pompomos bácsira - bár ahogy az illusztráció mutatja, ha a közelben van Carmen Electra, magának a Mikulásnak is fickós kedve kerekedik.

Kedves szerelmesek, randizzatok ma, amíg még lehet! Idén ráadásul még szombatra is esik ez az aláásott identitású ünnep (tekintve, hogy a Mikulás személye a nyugati hagyomány túlereje miatt egyre inkább a karácsonyhoz kötődik, lassanként üresen hagyva december hatodikát). Tessék cukorral, dióval, (khm...) mogyoróval kedveskedni egymásnak, esetleg összejönni egy teára, forralt borra.

Már csak azért sem érdemes halogatni a randit, mert ha elérkezik maga a nagy ünnep, sokkal nehezebb helyzetben lesznek azok, akik még csak kezdeti barát/barátnő státuszban vannak, és még nem "házasodtak be" hivatalosan is a családba.

"Eszkimó lány" itt ugyan azt mesélte nekünk, milyen perfekt kis karácsonyi légyottot sikerült összehozniuk később hűtlenkedésre vetemedő lovagjával, de le merném fogadni, hogy az együttlétet azért nem szenteste tartották, gyertyagyújtás helyett.

Talán azért jogos, hogy legyen külön Bálint nap, mert karácsonykor annyira a tágabb értelemben vett család szokott az előtérben lenni, hogy melléjük a barát-barátnő gyakran nem igazán fér oda. Főleg nem, ha neki is van saját családja. Itt van mondjuk Karesz és Tünde példája.

Egy ismerősöm, legyen a neve Karesz, a minap azon búslakodott, hogy mindjárt itt a karácsony, és kedvese, Tünde, ilyenkor mindig lelép vidéken élő szüleihez. A négy éve tartó kapcsolat folyamán még egy karácsonyt sem töltöttek együtt, mivel mindketten sajnálnák egyedül hagyni szüleiket szentestére vagy a karácsony napján tartandó nagy családi ebédre. Így aztán csak karácsony másnapján tér vissza Tünde Pestre, illetve már az is előfodult, hogy Karesz ment utána barátnőjének.

Ha egyszer házasság lesz a dologból, a problémát az sem oldja meg, mindenesetre akkor már nem fognak külön karácsonyozni. A terv az, hogy az egyik évben a városban lesznek, a másikban vidéken, évente váltogatva a szülőket. A dilemma feltehetőleg csak a gyermekáldás beköszöntével fog lekerülni a napirendről, ekkor már joggal mondhatják majd ugyanis, hogy ezentúl nem ők mennek, hanem hozzájuk jöjjenek azok, akik velük szeretnének karácsonyozni.

Kíváncsian várom az olvasók hozzászólásait. Vajon lesz-e majd, aki egyetért Karesszal, hogy a karácsony valóban alkalmatlan a randizásra? A ko.kola.blog@gmail.com címre is várjuk az együtt töltött - vagy éppen a nem együtt töltött - karácsonyok sztorijait.

(Illusztráció: northfoto)