Azt már tudjuk, hogy az örök szerelem létét sikerült a tudósoknak bizonyítani, innen már csak egy lépés, hogy az érzelmet sikerüljön mesterségesen is kiváltani. Úgy tűnik, a problémához a kulcs szinte már a kezünkben van, adta hírül nemrég többek között a Telegraph és a Wired. A téma azért került az érdeklődés középpontjába, mert a Nature folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely a szerelem biokémiáját írja le.

Eszerint egyre többet tudunk a szerelmesek agyában lezajló folyamatokról, aminek következményeként a szerző, Larry Young azt állítja, "nincsenek már messze az olyan szerek, amelyek hatására szerelmet lehet majd kiváltani vagy azt elmulasztani". Ha úgy nézzük, a dolog nem is olyan bizarr, hiszen például depressziót lehet már gyógyszerezéssel kézben tartani, a szerelmességet, vagy éppen annak hiányát miért ne lehetne?

Máris tesztelnek például egy oxitocyn sprayt, amely a szerelemhez hasonló folyamatokat indít meg az agyban, igaz, Larry Young szerint ezt a legjobb esetben is csak arra lehet majd használni, hogy eszközül szolgáljon válságban levő házasságok megmentésére. Mindenesetre oxitocynt és feronomokat tartalmazó randizás- és kapcsolatjavító parfümöket máris árusítanak. Az egyiknek a neve Liquid Trust, azaz Folyékony bizalom, itt lehet belőle rendelni és eszerint a teszt szerint tényleg működik is.

A Wired szakértője mindenesetre figyelmeztet, hogy a szerelemben ha nagy szerepet is játszik a kémia, azért nem ez az egyetlen tényező. Közrejátszik ugyanis sok más dolog is, emlékeink, tapasztalataink, amiket egy parfümmel nem lehet félresöpörni. Úgy tűnik, szerelmi bájitallal továbbra is csak az operában és a Harry Potterben fogunk találkozni.