Azt már tudjuk, hogy keveseknek adatik meg, hogy évtizedek után is ugyanolyan erős érzelmek tomboljanak bennük, mint a kezdődő, bimbózó szerelem idején. A Daily Mail most annyit tett hozzá a témához, hogy aki nem tartozik az örök szerelemre kiválasztott szerencsések közé, azok akkor járnak a legjobban, ha elfelejtik legelső kapcsolatukat.

A legelső csók, életünk első szerelme köztudomásúlag felejthetetlen élmény. Az Essexi Egyetem által kiadott tanulmánykötetből kiderül: ez az intenzív, boldog és általában meglehetősen rövid korszak az egész hátralevő életünket tönkreteheti. Sokan ugyanis annyira nem tudják kivonni magukat az édes emlékek hatása alól, hogy valamennyi későbbi kapcsolatukat, illetve partnerüket ehhez az elsőhöz mérik, holott a kamaszkori lángolásra idősebb korban (sajnos/szerencsére) már nem képes az ember.

Az egyetem kutatója, Dr. Malcolm Brynin az alábbi jól idézhető mondatban foglalta össze a kutatás tanulságát: "Meglepő, de úgy tűnik, hogy a hosszú távú boldog kapcsolatok titka az, hogy ki kell hagyni az első szerelmet." Hogy a gyakorlati életben hogyan kivihető, hogy az ember rögtön a másodikkal találkozzon először, annak feltérképezésére valószínűleg még több évtizedes kutatásra lesz szükség. Egyelőre annyit javasol a kutató megoldásként, hogy "védekezzünk az intenzív szenvedély ellen az első kapcsolatunkban".