Jaj, holnap nőnap. Az én általános iskolámban az előző évezredben ebből az alkalomból az volt a módi, hogy minden évben 2-3 fiúnak önként kötelező volt jelentkezni és a többi sráctól pénzt gyűjteni, majd a lányokat meglepni egy-egy minicsokor hóvirággal. Nyilván általánosban még a kötelező önkéntesség és az előre tervezett meglepetés a színvonal, de vajon érdemel-e ennél többet a március 8.?

A nőnap feminista ellenzői azzal szoktak érvelni, hogy az egész "ünnep" azt tükrözi, hogy a gyengébb nem továbbra is az erősebbik alá van rendelve, és a férfiak, kb. a gyereknap mintájára, egy évben egyszer erőt vesznek magukon és végre kedveznek valamiben a csajoknak. Ha már szegények voltak olyan pechesek, hogy nem pasinak születtek, legalább egy virágcsokrot dugjon oda valaki az orruk alá márciusban. Az én általános iskolai osztályomban például volt olyan lány, akit nem nagyon hatott meg az egész, és a nyilvánvalóan nem az ő személyének szóló hóvirágcsokrot óra végén kidobta a kukába. Persze a másik oldalról azt is mondhatjuk, hogy ha valaki megsértődik azon, hogy virágot vesznek neki, ott valami nyilvánvalóan nincs rendben.

Rengeteg kérdés merül fel tehát a holnapi nappal kapcsolatban. Túl tud-e lépni a nőnap ezeken a borzasztóan kényszeredett iskolai/munkahelyi, formális gesztusokon? Adjon-e egy férfi ajándékot nőnapra, főleg, ha pár hete már Valentin napra is adott, és pár hét múlva majd locsolkodni is fog? Vagy elég a virág? Esetleg érjék be a nők egy-egy bókkal, verssel vagy olyan udvariassággal, mint mondjuk egy kabátfelsegítés? Vagy hagyjuk a fenébe az egészet, ami nem megy magától egész évben, azt március nyolcadikán is fölösleges erőltetni? Kedves urak, mit tesztek a nőkért nőnap alkalmából? Kedves hölgyek, mit vártok (el) az uraktól nőnap alkalmából? És, ha már itt tartunk, mit vártok el egész évben? Várjuk a szavazatokat, véleményeket, hozzászólásokat.