Nem titok, a múlt szombati esküvős poszt azért olyan szemszögből-hangvétellel beszélt a lakodalmakról, amilyenből-amilyennel, mert mindenáron kommentelésre akartuk inspirálni az olvasókat a témáról. Mentségünkre legyen szólva: bejött. Aki viszont az egészből azt a következtetést vonta le, hogy akkor az egész esküvőzés egy idióta idő- és pénzpocsékolás, az... Hát, az velem ellentétes következtetésre jutott. Következzen öt ok arra, hogy miért érdemes mégis nagy lakodalmat csapni.

1. Mert jól is lehet ezt csinálni - Éppen ezért érdemes a szertartások-

hagyományok negatív vetületeiről beszélni: hogy a saját esküvőnkön elkerülhessük a hibákat. Templomba olyanokat hívjunk, akik értik, hogy mi folyik ott és részt is kívánnak venni benne, akkor adjuk vagy raboljuk el a menyasszonyt, ha ő is benne van, stb. Egy lakodalomnak nem kell elviselhetetlennek és méregdrágának lennie. Rengeteg gyönyörű esküvő van, kevesebb pénzből is. Itt van sok-sok további példa egy csodaszép blogban hihetetlenül jó fotókkal.

2. Mert megérdemlem - Van, aki a saját születésnapját sem szereti ünnepelni, van, aki utál a figyelem középpontjában állni, stb. De talán egyszer az életben érdemes félretenni az ilyen gátlásokat és (ál)szerénységet. Ha csak egyetlen dolog van az életben, amit tényleg érdemes megünnepelni, hát az nem az, hogy saját magamnál is jobban szeretek valakit, és úgy döntöttem, hogy vele fogom leélni az életemet? Legalább egy olyan nap legyen az életben, amikor minden és mindenki szép és tökéletes és (szinte) minden úgy történik, ahogy te és a párod szeretnétek.

3. Mert megérdemlik - Egy esküvő elsősorban az ifjú párnak és az ifjú párról szól. De másodsorban gesztus a két család felé is. Persze ha az embernek magának kell a nyakába venni a szervezést, nehezebb belátni, de igenis jó a szűkebb és tágabb értelemben vett famíliának is, ha van néhány ilyen esemény, amikor mindenki együtt lehet és ünnepelhet.

4. Mert soha vissza nem térő - Az 1999/2000-res szilveszteren, tetszenek tudni, hol voltam? Otthon egy havernál, tévét néztünk és nem volt igazi buli, mert néhány napra rá vizsgáztam. Akkor nem tűnt fontosnak, hiszen az is csak egy ugyanolyan szilveszter volt, mint a többi. Tetszenek tudni, hogy most 9 év távlatából is ugyanezt gondolom-e? Persze, hogy nem. Nem szabad az ilyen egyszeri alkalmakat elbagatellizálni. Az ember egyszer fiatal, egyszer indul el azon a bizonyos úton fiatal házasként. Addig kell ünnepelni, amíg tart a nyár.

5. Mert gyakorlat teszi a szervezőmestert - Egy ismerős fiatal házaspár néhány évvel az esküvőjük után házépítésbe fogott. Amikor ennek bonyodalmairól volt szó, megemlítették, hogy még szerencse, hogy a lagziszervezéskor már gyakorlatot szereztek az ilyesmiben. Nyilván csak ezért nem éri meg esküvőt szervezni, de ez is pozitív hatású lehet: lesznek ennél bonyolultabb feladatok is a házaséletben, amit "csapatban" együttműködve kell majd megoldani. Egy kis tréning a lakodalom előtt igazán nem árt.