Foglalkoztunk már azzal, hogy aki lecövekel egy kapcsolatban, az miért hajlamosabb az elhízásra. Az Obesity magazin júliusi száma újabb kutatási eredményeket hoz arra, hogy - Amerikában legalábbis - az egyedülállóknál igenis jobban fenyegeti a kövérség a közös háztartásban élő partnereket, a nőket folyamatosan, a férfiakat pedig leginkább a kapcsolat első és második éve között. A Time magazinban a témában nemrég megjelent cikk arra is rámutat, hogy elég egy közeli kapcsolat (barátság vagy szerelem) egy túlsúlyos emberrel, és máris hajlamosabbak vagyunk a hízásra.

Van azonban az éremnek egy másik oldala is: egy másik kutatás szerint ha valaki diétázni kezd, akkor az illető partnere is fogyni fog, átlagosan kb. két és fél kilót. Ez utóbbi effektusra ez én kapcsolatom is eklatáns példával szolgálhat. Kimondott fogyókúráról ugyan nincs szó, de a párom megszállottja az egészséges étkezésnek, és mellette az utóbbi években én is rászoktam olyanokra, hogy délben pl. csak salátát eszem.

Annak ellenére ráadásul, hogy hétköznap soha nem ebédelünk együtt, tehát ő csak vacsorakor tud ottlenni, hogy megvétózzon egy sültkolbászt/hamburgert/stb., és én saját magamtól, önszántamból mégis salátázok minden délben. Mindezt úgy, hogy 25 éves koromig még nyers paradicsomot sem voltam hajlandó megenni, a zöldpaprikát kidobáltam a szendvicsből, saláta pedig szóba sem jöhetett. Hadd mutassunk akkor rá mi is: kapcsolatban nem csak hízni, hanem fogyni is lehet közösen, sőt, akik párban élnek, a statisztikák szerint könnyebben szoknak le a dohányzásról és magasabb kort érnek meg, mint a szinglik. Ön milyen jó szokást vett át kedvesétől?