Patkányokon végzett rákkutatás azt az eredményt hozta, hogy a magány és az ezáltal keltett stressz akár meg is háromszorozhatja a melldaganatok kialakulásának kockázatát. A Chicagói Egyetem kutatói úgy vélik, a rágcsálókon végzett kutatások eredményeiből szabad az emberre vonatkozólag is következtetéseket levonni. Az emberre is igaz ugyanis, hogy közösségi lény, és azt is bebizonyították már, hogy a magány rengeteg káros következménnyel jár a szervezetre nézve. Úgy tűnik, ezen veszélyek közé a mellrákot is fel kell vennünk.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia PNAS folyóiratában közzétett kísérlet azzal kezdődött, hogy genetikailag kezelték a patkányokat, hajlamossá téve őket a melldaganatra. Az alanyok egy részét csoportokban, másik részét elkülönítve nevelték, és azt találták, hogy utóbbiak körében háromszor annyinál alakult ki a rák. Ezen alanyoknál ráadásul 84-szer több tumort találtak azokhoz képest, amelyekben annak ellenére alakult ki a rák, hogy közösségben éltek. A magányosaknál ráadásul a betegség agresszívabb és halálosabb formája lépett fel.

Mint kiderült, az egyedüllét sokkal inkább hajlamosít a rákra, mint például energiadús ételek fogyasztása. A megelőzés kérdése azonban természetesen nem egyszerű, hiszen diétázni kezdeni még mindig könnyebb, mint a semmiből társat találni, ahogy azt a durván leegyszerűsítő posztcím tanácsolja. A kutatók szerint mindenesetre a mindennapi stressz csökkentése fontos eszköz lehet a rák elleni harcban.