Megint új elemzéssel rukkoltak elő az OK Cupid társkereső oldal statisztikamániás bloggerei. Legutóbb a társkeresőre feltöltött fotókat elemezték, ezúttal az életkorral kapcsolatban vizsgáltak meg néhány dolgot, pontosabban erősítették meg a idősödő hölgyek legnagyobb félelmeit.

Egy nő harmincon túl már senkinek sem kell, negyvenen túl pedig mintha már nem is létezne, szokták mondani, és a társkeresőn regisztráltak körében végzett felmérésből valóban valami ilyesmi derül ki.

Az idősebbeknek általában is nehezebb partnert találni, de az idősebb nőknek még nehezebb, mint az idősebb férfiaknak.

A jelenség hátterében természetesen az a közhely áll, hogy a férfiak a fiatalabb nőkre buknak, és az urak többsége hiába öregszik, ebből egyszerűen nem hajlandó engedni. Sőt, megvizsgálták, hogy a társkeresőkön ki hány éves partnert szeretne találni magának, és az adatok azt mutatják, hogy minél idősebb egy férfi, hozzá képest annál fiatalabb nőt keres.

Egy férfi 23 éves korára még mindig keres partnert a nála 5 évvel fiatalabb 18 évesek között, míg felfelé csak 3 év eltérést enged, azaz 26 éven felüliekkel szóba sem áll. Ehhez képest egy 48 éves férfi átlagosan 32 és 52 között jelöli meg a keresett nő életkorát, azaz míg lefelé már 16 esztendőnyi különbséget is megenged, a nő javára továbbra sem tolerál 4 évnél nagyobb korkülönbséget. Ráadásul megfigyelték, hogy az idősebb férfiak a társkeresőn rengeteg üzenetet küldözgetnek olyan csajoknak, akik a saját maguk által megadott korhatárnál is fiatalabbak - hátha szerencséjük lesz. Természetesen az idősebb nőknek próba-szerencse alapon sem írnak egy sort sem.

Ugyanezt a nőknél is megvizsgálták, és náluk a preferenciák tekintetében nem sok változást találtak. Egy nő egész életében egy olyan férfit keres, aki maximum kb. 6 évvel idősebb nála. Ahogy idősödnek a hölgyek, egyre inkább nyitottak a fiatalabb urak felé, de távolról sem olyan nyitottak a korkülönbségre, mint az erősebbik nem. Egy átlagos 48 éves nő 42 és 55 év közötti férft keres (ugyanez a két határ a férfiaknál 32 és 52 volt!), azaz felfelé és lefelé nagyjából ugyanakkora eltérés fér bele a hölgyeknek.

Ezeket az adatokat úgy is összesítették, hogy kiderüljön, melyik nem képviselői hány éves korukban a legkapósabbak. Mivel mind az idős, mind a fiatal férfiak a fiatal nőkre hajtanak, a gyengébbik nem esélyei 21 éves korban a legjobbak. Ekkor csak úgy özönlenek a kérők, de 22 éves korban már kevesebben lesznek, és a kor előrehaladtával az érdeklődő férfitábor nagysága folyamatosan csökken.

Ezzel szemben egy férfi 5 évvel később, 26 éves korában számít a legkelendőbbnek az ellenkező nem tagjai számára, és az igazán drasztikus népszerűségcsökkenés nem is itt kezdődik még, hanem csak a 30 elérésekor. Amíg egy 21 éves nő iránt - pusztán életkor alapján - a társkeresőn regisztrált férfiak 80%-a érdeklődik, addig egy 21 éves férfival csak a nők 40%-a állna szóba.

Csakhogy innentől kezdve a nők népszerűsége (megkockáztatjuk a szót: értéke) csökken, a férfiaké viszont nő, és 26 éves korban egyenlítődik ki. Ebben a korban mindkét nem tagjai iránt az ellenkező nem képviselőinek 70%-a érdeklődik. Úgy látszik, pont 26 esztendősen még nem vagyunk se túl öregek, se túl fiatalok a többség számára. Innentől kezdve viszont jobb helyzetben vannak a férfiak, mint a nők. Ráadásul négy év múlva, azaz a harmadik X elérésekor a férfiak tetszésindexe még alig csökkent, nagyjából 67%-on áll, míg a harminc éves nők iránt már csak kb. 50% érdeklődik.

Mindez már csak azért is figyelemreméltó, mert a férfiak valószínűleg nem is járnának olyan rosszul, ha a korban hozzájuk illő csajokra hajtanának. Az idősebb nők ugyanis több szempontból jobb partnernek bizonyulhatnak, legalábbis ha a társkeresőn feltett kérdésekre adott válaszoknak hihetünk. Míg a 20 év körüli nők zöme úgy véli, heti egyszer elég neki a szex, addig a 40 felé közelítve egyre több hölgy adta azt a választ, hogy akár naponta is jöhet egy-egy szeretkezés. Az adatok szerint mind orális szexre, mind egyéjszakás kalandokra kaphatóbbak az idősebb hölgyek, sőt a hármasozást is szívesebben próbálják ki 35 évesen, mint tíz évvel korábban.