Rengeteg posztban szóltunk már a féltékenységről, és nyilván senkinek sem kell hosszasan magyarázni, milyen káros lehet egy kapcsolatra, ha az egyik felet megszállja a mánia, hogy párja hűtlen hozzá. A féltékenység azonban nemcsak ez az Othelló-féle őrületes és romboló megszállottság, hívja itt fel a figyelmet Steven Stosny pszichológus, hanem van egy egyszerű változata is. Nézzük meg, hogy mi ez és hogy mi a szerepe egy kapcsolatban.

Az egyszerű féltékenység már gyerekkorban jelentkezik, és akkor érezzük, ha a szüleink gyengédséget mutatnak valaki más, pl. fiatalabb testvér, vagy akár egymás felé. Ettől az ember úgy érzi, akik eddig szerették, most elhanyagolják, és újra ugyanarra a gondoskodásra vágyik mint korábban. Hogy a sok báty és nővér hogyan tudja ezt az első megrázkódtatást kiheverni, az változó, de sok gyerek ilyenkor újra bepisil, vagy beszédzavarai támadnak, tudat alatt remélve, hogy ha kisebbnek tetteti magát, szerethetőbbé válik. Ettől talán szülei újra ugyanannyi gondoskodásban fogják részesíteni, mint korábban, azaz "újra szeretni fogják".

Ehhez hasonló féltékenységet érzünk felnőttként is, ha kapcsolatban élünk, és úgy érezzük, partnerünktől kezdünk kicsit elszakadni. Ennek az oka lehet például, hogy a másik túl sokat foglalkozik mondjuk a haverokkal, az állásával, az Xboxával, a családjával, vagy a kapcsolat későbbi szakaszában akár a közös gyerekekkel.

Ez a viselkedés a féltékenységet válthat ki az elhanyagolt félből, amire az első, természetes reakció ugyanaz, mint gyerekkorban: aki úgy érzi, hogy elhanyagolják, megpróbálja magát újra szerethetőbbnek mutatni. Normális esetben egy felnőttnél ez egy-egy romantikus, gyengéd gesztusban valósul meg, azaz jöhetnek a virágcsokrok, a meglepetésvacsorák, vagy valami egyéb kedvesség, amivel kimutatjuk, hogy megvan bennünk a szeretet, és ezért továbbra is érdemesek vagyunk a másik szeretetére. Azaz ha úgy érezzük, hogy partnerünk túl messzire sodródott tőlünk, utánamegyünk és megpróbáljuk újra egy kicsit közelebb húzni magunkhoz, ami egy egészséges kapcsolatban be is kell, hogy váljon.

Ez lenne tehát az egyszerű, hétköznapi féltékenység - ön megfigyelte már, hogy működik?