A szépség és a szörnyeteg típusú kapcsolatoknak hatalmas irodalma van, amihez annak idején ez a blog is hozzájárult egy ronda férfiból és szép nőből álló celebpárokat soroló poszttal. Persze nálunk szakavatottabbak is vizsgálták a témát, azaz azt, hogy a vonzó külsőnek milyen hatása van fiatal házasok kapcsolataira. A kutatás adatait a psypost.org dolgozta fel nemrég.

A szakemberek 82 fiatal párt vizsgáltak meg néhány hónappal házasságkötés után. A pároknak kérdőív-kitöltésen kívül az is a feladatuk volt, hogy valami személyes problémát videókamera előtt beszéljenek meg egymással. A kutatók ezek után nemcsak azt vizsgálták, hogy a párok mennyire vannak megelégedve házasságukkal, és hogy milyen szinten képesek problémáikat megbeszélni egymással, hanem a férj és a feleség külsejét is értékelték (kb. mint a Szigeten).

Természetesen az jött ki, hogy a szebb emberek ugyanolyan szinten problémásak, mint az átlagos külsejűek vagy azok, akiket egyenesen rondának találtak a kutatók. Viszont az adatokat aszerint is csoportosították, hogy mi van, ha a férj jóképűbb vagy a feleség szebb, mint házastársa. Így rögtön kiugrottak az eltérések. Tehát nem az számít, hogy úgy általában mennyire vagyunk szépek, hanem az, hogy kedvesünkhöz képest szebbek vagy rondábbak vagyunk-e.

Azok az átlagosnál vonzóbb férfiak, akik egy átlag alatti nőt vettek el, elégedetlenebbek voltak házasságukkal és a problémamegoldásnál is kevésbé konstruktívan viselkedtek. Ezt a nő is negatív magatartással viszonozta. Azokban a párokban viszont, ahol mindkét fél kifejezetten pozitív hozzáállást tanúsított, általában a feleség volt gyönyörű és a férj átlag alatti a többi férfihoz képest.

Az adatokat mindenki értelmezze, ahogy tudja, mindenesetre a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy ez az egész azért van, mert a vonzó külső a férfiak számára fontosabb, így a nőket az ilyesmi csak akkor érinti, ha az férjükre hatással van. Ha a férj elégedett és pozitív - mert sikerült egy szebb nőt kifognia -, akkor ez a beállítódottság a feleségre is jellemző lesz. És ugyanez fordítva is igaz: ha az átlagon felüli külsejű férj úgy érzi, feleségénél jobbat is kifoghatott volna, ennek szintén az egész kapcsolatra lesz hatása.

Ezek szerint mégsem olyan egyszerű a szép férfiaknak megfelelő feleséget találni, mint ahogy azt az ember gondolná.