A Facebook közösségi oldal sokmillió felhasználója folyamatos helyzetjelentést ad arról, hogy éppen hogy érzi magát. Önmagában nem rejt sok izgalmat, ha tudjuk azt, hogy egy volt osztálytársunk, akivel évtizedek óta nem beszéltünk, bejelenti, egy hosszabb rossz periódus után most jobb kedvre derült, de vannak a Facebooknál, akik tudják, hogyan kell felhasználni ezeket az adatokat. A közösségi oldal hangulatelemzői megfigyelték, hogy pl. ünnepekkor (karácsony, húsvét, focimeccs) mindenki jobbkedvű, mint a normális napokon, Michael Jackson halálától viszont tavaly nyáron az egész bolygó egy emberként szontyolodott el egy kicsit.

Ennél azonban érdekesebb eredményekkel állt elő az adatkutató a San Francisco Chronicle-nek adott interjújában. A hangulatváltozási trendeket a kapcsolati státusszal is összevetették. Például megvizsgálták, hogyan alakul annak a jó vagy rossz kedve, aki éppen azt adta meg magáról a Facebookon, hogy nyitott kapcsolatban él. Úgy tűnik, a többszemélyes felállás nem igazán kedvező, mert átlagosan 15%-os hangulatromlás lépett fel azoknál, akik nyitott kapcsolattal próbálkoztak. Meglepő módon ráadásul inkább a férfiak azok, akiknek rosszabbra fordul a kedve egy nyitott kapcsolatban, a nők valamivel jobban bírják (vagy nem vallják be, hogy nem). Ők ezzel szemben akkor lesznek egy kicsit kevésbé boldogok, ha eljegyzi őket valaki. Azonban ha az esküvőszervezés stresszétől megszabadultak a hölgyek, a lagzi után mint asszonyok rögtön boldogabbnak érzik magukat, miközben a férfiaknak innentől kezdve kicsit negatívabb lesz a hangulata.

A közösségi oldal igazgatója továbbá, miközben kedvenc időtöltésének hódolva az adatokban bányászgatott, állítólag egyéb összefüggéseket is felfedezett. A Facebook Effect címmel hamarosan megjelenő könyv szerint abból, hogy ki kinek a profilját nézegeti, kivel szerepel együtt egyre több fotón, stb., 33%-os találati aránnyal egy hétre előre meg lehet mondani, ha valaki össze fog jönni valakivel. Ugyanígy a Facebook azt is előre sejti, ha valaki hamarosan szakítani fog. Pár év múlva talán már magától át is fog állni a felhasználók kapcsolati státusza egy-egy románc, illetve szakítás előtt.