A tavalyi év végén tűnt fel a chatroulette nevű site, amely véletlenszerűen kapcsolta össze egymással felhasználóit egy kis videochat erejéig. Itt a randiblogba februárban azzal a figyelmeztetéssel ajánlottuk olvasóink figyelmébe az oldalt, hogy rengeteg rajta a vetkőző férfi. Aztán index tech rovata is a borzalmakra koncentrálva tesztelte áprilisban az akkor már csökkenő népszerűségű internetes őrületet. Eszerint a látogattságot mérő oldal szerint ugyanis a chatroulette látogatottsága márciusban volt a csúcson, és azóta egyre jobban csökken.

Annyira vészesen apadnak méghozzá a látogatók, hogy a Salon.com máris rekviemmel búcsúztatta 2010. legnagyobb internetes szenzációját. A mindössze három-négy hónapig tartó diadalmenetet követő hanyatlás egyértelmű oka: a chatroulette-en nemhogy ismerkedni nem lehet már idegenekkel, még beszélgetni sem, hiszen a látogatók zöme önmagát mutogató vagy egyenesen a kamerába maszturbáló exhibicionista férfi. Hónapokkal ezelőtt lehetett sejteni, hogy a chatroulette-nek a péniszek okozzák majd a vesztét, és ennek megfelelően az oldalon be is vezették a feljelentőgombot, amivel elvileg el lehet érni a meztelenkedők kitiltását. A dolog azonban, úgy látszik, nem jött be, és nem a maszturbátorok ijedtek be, hanem azok tűntek el, akik nem kíváncsiak idegenek nemi szerveire.

Ha a chatroulette hanyatlását ezek után sem sikerül megállítani (amire úgy tűnik, nincs túl sok esély), az egyetlen lehetőség a véletlenszerű videochat lehetőségének fenntartására, hogy az emberek valahova máshova mennek majd ugyanezért. Méghozzá valahova oda, ahol kevesebb a pénisz. A hírek szerint az Apple FaceTime programja esetleg át fogja majd tudni venni a stafétabotot, vagy talán a Skype vezet majd be egy véletlenszerű kapcsolat funkciót. A jelenleg működő chatroulette-helyettesítők közül egyelőre a peekattack.com tűnik a legéletképesebbeknek. Itt is vannak meztelenkedők és itt is majdnem mind férfiak, de itt nem tiltják ki, csak megjelölik őket, így a maszturbálni kívánókat csak egymással kapcsolják össze, míg a beszélgetni vágyóknak nagyobb esélye van szintén hasonló szándékkal gép előtt ülő személlyel összefutni. Meglátjuk.