Vannak olyan kapcsolatok, amik ugyan komolyabbak annál, hogy mindössze egy éjszakányi szexről szóljanak, de csak egy bizonyos, igen behatárolt ideig tartanak, és a felek gyakran kezdettől fogva tudják is, hogy a románcnak pár napon vagy héten belül vége lesz. Amint a címből is kiderül, egyéjszakás helyett ma egynyári szerelmekről lesz szó, ha már ennyire benne vagyunk a szezonban. Megpróbáltuk összeszedni az ilyen egynyári kalandok legjellemzőbb mozzanatait. Nézze végig az alábbi listát: mit hagytunk ki? Önnek volt olyan kapcsolata, amely mindegyik pontot kimeríti?

1. Ismerkedés nyaralóhelyen - Az első és legfontosabb kritérium: az illetőbe nyaralás közben kell beleesni. Az nem számít, ha egyébként osztálytárs vagy kolléga is, vagy ha a hétköznapokból egyébként ismerős, az a lényeg, hogy a romantikát a vakáció során történt találkozás indítsa be. Tipikus esetben azonban a vágy tárgya egy nyaralótárs, vagy a helyi vízibicikli-kölcsönzős fiú, fagyislány, stb.

2. Fürdőruha - Akkor igazi egy nyári románc, ha van benne legalább egy közös strandolás is. Sőt, akár az is lehet, hogy egyenesen a strandon fürdőruhában tesz valaki ránk akkora benyomást, hogy abból szerelem szövődik. Tenger, Balaton, folyó vagy medence, mindegy, a lényeg, hogy a kapcsolat egyik állomása a vízpart legyen, ahol választottunk (fürdőruhát leszámítva) meztelen testét szex előtt/helyett is megcsodálhatjuk.

3. Nyelvtanulás - Ez a pont annyiban kivétel, hogy erre csak annak az esetében kerülhet sor, aki külföldi nyaralás során talál magának kinn szeretőt, vagy aki itthon egy Magyarországra látogató külföldi turistába habarodik bele. Mindenesetre ilyenkor néhány olyan jelenet is beletartozik a forgatókönyvbe, hogy a szerelmesek sebtében próbálják megtanulni a másik nyelvén a legfontosabb szavakat, illetve hogy ezzel a minimális nyelvtudással felvértezve beszélgetni próbálnak vagy szerelmeslevelet fogalmaznak egymásnak.

4. Szigorúan bizalmas - Az ilyen egynyári kapcsolatokat gyakran titokban kell tartani, legalábbis bizonyos személyek elől. A csókok titokban csattannak el, csak rejtekhelyen szabad megfogni egymás kezét, vagy el kell szökni a tömegből egy-egy pásztoróra kedvéért. Hogy ki elől kell titkolózni, az kevésbé lényeges: lehet, hogy aggódó szülők, szigorú nyaraltató tanárok vagy féltékeny harmadikok elől kell bujkálni.

5. Tánc - Ahogy a közös strandolás nem hiányozhat a programból, úgy a tisztességes nyári románcok kellékei közé tartozik legalább egy este valami rémes (esetleg élvezhető) diszkóban. Nyaralás közben az ember nemcsak a hétvégén mehet el táncolni, így érdemes kihasználni a forró éjszakákat. Lehet a kerthelyiségben egymáshoz simulva átadni magunkat a primitív nyári slágerek ellenállhatatlan ritmusának, és egy életre szóló élményt szerezni egy olyan szórakozóhelyen, amely csak részegen és/vagy szerelmesen elviselhető.

6. Szerelmi vallomások - A hirtelen jött szerelem hevében sokan könnyen dobálóznak a nagy szavakkal és ígéretekkel. A nyári románcok közepette gyakran elhangoznak megható szerelmi vallomások, sokszor olyan ígéretek is, amik köszönőviszonyban sincsenek a realitásokkal. Dehát az ember nem azért nyaral és nem azért szerelmes, hogy a realitásokkal foglalkozzon.

7. Naplementenézés - Hadd dobjunk be még egy kötelező helyszínt, illetve szituációt a strand és diszkó utánra. Igen, egy romantikus naplemente megtekintése sem maradhat ki az egynyári szerelmesek programpontjai közül. Egy ilyen naplementenézés kiváló alkalmat adhat egyébként az előző pont megvalósításához, hiszen alkonyatkor valahogy könnyebben jönnek a nagy vallomások és ígéretek.

8. Nehéz búcsú - A tipikus nyári szerelmek azzal érnek véget, hogy valakinek - vagy mindkét szerelmesnek - haza kell térnie a szerelmesek paradicsomából a hétköznapokba, azaz az iskolához vagy a munkához. Az ember végig tudja, hogy ez a nap el fog jönni, de amikor tényleg eljön, még borzasztóbb, mint gondolta volna. Kikísérés a pályaudvarra/állomásra/reptérre, utolsó csók, hosszas integetés, további vallomások és fogadalmak, címcsere, könnyek.

9. Befulladó levelezés - Nem véletlenül került bele az előző bekezdésbe a címcsere. A valamirevaló egynyári szerelmesek ősszel kísérletet tesznek a románc levélben (az utóbbi időben természetesen döntően interneten) való folytatására. Ezt először hatalmas lelkesedéssel és intenzitással művelik, aztán a kapcsolat lassanként általában befullad, anélkül, hogy az egykori szerelmesek valaha is még egyszer találkoznának.