Újabb lenyűgözően érdekes kutatással állt elő az OkCupid nevű amerikai társkereső elemzőblogja. A hozzájuk regisztrált felhasználók adatain keresztül azt vizsgálták meg, mik a legnagyobb társkeresős hazugságok. Eleinte a téma nem tűnik különösebben döbbenetesnek, hiszen csak olyanok derülnek ki belőle, hogy mindenki magasabbnak, illetve gazdagabbnak hazudja magát társkeresős profiljában, mint amekkora valójában, illetve mint amennyit igazából keres.

Ezt onnan tudják, hogy a felhasználók által megadott adatokat összehasonlították a teljes népességre vonatkozó hivatalos adatokkal, aminek alapján az derült ki, hogy a társkeresőre regisztráltak körében ugyanolyan százalékos megoszlás látható az alacsonyabbak, közepesek és magasabbak között, csak mindenki 5 centivel magasabbnak mondja magát, mint amennyi a hivatalos felmérés szerint az átlag. (Pl. a népesség legalacsonyabb 5%-ának átlagmagassága 150 centi, míg a társkeresőn regisztráltak legalacsonyabb 5%-ának átlagmagassága 155 centi, és így tovább.)

Ugyanezzel a módszerrel az derül ki, hogy 20%-kal kevesebbet is keresnek annál, mint amilyen adatot megadnak magukról, igaz, ezen a téren inkább a férfiak hajlamosak túlozni, és közülük is főleg az idősebbek. Azaz: ha valaki megtetszik nekünk egy társkeresőn, számítsunk arra, hogy igazából 5 centivel alacsonyabb és 20%-kal szegényebb annál, mint amit állít magáról.

Nem túl meglepő az sem, hogy minél jobban néz ki valaki a fotóján, annál valószínűbb, hogy a kép meglehetősen régi. Az emberek átlagosan 92 naponként cserélik profilképüket, de minél vonzóbbnak találnak egy fotót, annál valószínűbb, hogy azt hónapokig, sőt évekig nem cserélik le. Dehát miért is cserélnék egy rondábbra, nem igaz?

A kutatás legmeglepőbb felfedezése az, hogy aki biszexuálisnak vallja magát, az valószínűleg nem is az. Ezt onnan tudják, hogy megnézték, kikkel üzengetnek a társkeresőn belül azok, akik profiljukban azt adták meg, hogy mindkét nem képviselői felé vonzódnak. Mint kiderült, az állítólagos biszexuálisoknak - legyenek azok férfiak vagy nők - még a negyedét sem teszik ki azok (23%), akik valóban megpróbálják felvenni a kapcsolatot mindkét nem képviselőivel. Ezzel szemben 41%-uk kizárólag férfival áll szóba a társkeresőn, 36%-uk pedig kizárólag nőkkel.

A jelek szerint tehát nem melegnek divat lenni, hanem biszexuálisnak. A site kutatói úgy találják, hogy a férfiak körében 30 éves korig elsősorban éppen, hogy a melegek tekintik magukat biszexuálisnak annak ellenére, hogy csak férfiak társaságát keresik. Ők valószínűleg nem túl biztosak még magukban, és nem merik felvállalni nyíltan homoszexualitásukat, ezért tettetik magukat biszexuálisnak. Ezzel szemben a 30 év fölötti “biszexuális” férfiak zöme kizárólag nőkkel érintkezik a társkeresőn keresztül. Ezek az urak minden bizonnyal azért adják ki magukat biszexuálisnak normál heteró létükre, hogy ennyivel is izgalmasabbnak tűnjön szexuális életük.

Amire az elemzők nem gondoltak, de meglehetősen életszerű szituációnak tűnik, az az, hogy valaki kapcsolatban él valakivel, de biszexuális, és társkeresőn keresztül próbálja felvenni a kapcsolatot valakivel, aki nem ugyanolyan nemű, mint állandó partnere. Például ki tudja hány feleség próbál az interneten keresztül biszexuálisként csajozni… Vagy ön mi mással magyarázná, hogy ennyien próbálják magukat biszexuálisnak beállítani, holott a jelek szerint nem is azok?