Elgondolkodtató témát vett elő a stylelist.com egyik cikke. Azt mondják, Amerikában egyre terjed a válás utáni bosszúplasztika. A jelenség alapvetően annyi, hogy a válás alatt megtépázott önérzetű hölgyek az új élet kezdetekor plasztikai sebészi beavatkozásokat vesznek igénybe, és mindehhez a fő motiváció az, hogy megmutassák volt férjüknek, milyen jó nők is ők igazából, és hogy mi mindent vesztett el az illető férfi a válással. A stylelist.com-nak nyilatkozó egyik hölgy jegygyűrűjét adta el, és annak árából fizette a sebészi úton történő megszépülést.

Bár a cikk erre nem mutat rá, ez a logika annak ellenére kicsit sántít, hogy bizonyosan roppant jó érzés az exszel és új nőjével úgy szembesülni, hogy közben tudjuk (vagy legalábbis azt gondoljuk) magunkról, hogy jobban nézünk ki, mint valaha. Ha az illető férj, amint az lenni szokott, egy jóval fiatalabb és nyilván jóval dögösebb macára cserélte le gyerekei anyját, akkor ezután az exfeleség egy szépészeti műtéttel kvázi elismeri, hogy valóban a külső számít, és olyan pályán veszi fel a harcot a fiatalabb nővel, ahol, valljuk be, a plasztika segítségével nem lehet nyerni az évek ellen. (Kérezzék csak például Courtney Love-ot.)

Maguk a sebészek is beismerik, hogy egy szakítás utáni bosszúplasztikától irreális elvárni, hogy önmagában megoldást nyújtson arra a könyörtelen krízisre, amin egy ilyen helyzetben mindenki átmegy. A fiatalosabb külső mindazonáltal adhat egy kis plusz önbizalmat. Ez aztán ilyenkor igencsak elkél, főleg azoknál a feleségeknél, akik a válásig esetleg háztartásbeliek voltak, és egyszer csak ott találják magukat tapasztalatlan negyven-ötvenesként a szingli- és munkaerőpiacon. Amikor egy új életet kell a nulláról elölről kezdeni, jól jön egy kis fiatalítás. Ráadásul nemcsak a hölgyeknél. A válás utáni plasztika állítólag már annyira általános, hogy újabban férfiak is igénybe veszik. Nincs is más választásuk, ha nem akarnak nagypapának kinézni újdonsült huszonéves feleségük mellett.