Van az OkCupid társkeresőnek egy fotókiértékelő szolgáltatása, amit mi is teszteltünk Zimány Lindával, SP-vel és Orosz Barbarával. Persze nemcsak mi használtuk fel a vonzóságot véleményező site adatait, hanem maguk a készítők is. Az OkCupid kutatói azokat az adatokat vizsgálták, amiket a digitális fényképezőgépek automatikusan elmentenek minden egyes fotóval: a gép márkáját, típusát, a fotó dátumát, a fényképezés idejét, stb. Plusz ezeket az információkat összevetették a társkeresőben megadott néhány adattal.

Először is azt vizsgálták, milyen fényképezőgépet használtak azok, akiknek a fotóit a többiek a legvonzóbbnak találták. Nem meglepő, hogy a végeredmény az volt, hogy minél drágább, márkásabb és főleg profibb egy gép, annál vonzóbbnak fog tűnni a személy, aki az azzal készített képen szerepel. A cserélhető lencsés, drágább gépekkel készült fotókat kell tehát feltölteni, a telefonnal lőtt képek viszont maradjanak csak benne a telefonban. Illetve…

Tekintve, hogy a társkereső felhasználói azt is megadhatják, hogy hány szexuális partnerük volt, azt is megvizsgálták, csakis az okos telefonokra koncentrálva, hogy melyik márka használói szexelnek a legtöbbet. Az eredmény megdöbbentően márka-specifikus. A legkevesebb szexpartnerük az Android használóinak volt, átlagosan 6, középen állnak a BlackBerry-vásárlók 8 partnerrel, és messze az iPhone-osok a legaktívabbak szexuális téren, a férfiak 10, a nők 12,3 partnerrel. Ezek a számok a 30 évesekre vonatkoznak, de valamennyi korcsoportban egyértelműen elkülönülnek a márkák, és mindig ebben a sorrendben. Hm.

Arra nézve is vizsgálták a fotókat, hogy vakuval készültek-e. Azt nyilván sejteni lehetett, hogy ha valakit arcbavakuznak, az nem fog túl jól kinézni a fotón, de az OkCupidnak számszerűsíteni is sikerült ezt a tételt. Azt találták, hogy átlagosan 7 évet öregít az alanyon, ha direktben rávillantanak fotózáskor. Pontosabban: ha önről vakuval készítenek egy képet, azt az emberek ugyanolyan vonzónak fognak találni, mint egy önnél hét évvel idősebb ember vaku nélkül lőtt fotóját.

A fényképezés dátumából és idejéből is sikerült izgalmas következtetéseket levonni. Azt találták, hogy a társkeresős fényképezkedésre a legalkalmasabb időszak a délután és az éjszaka. A legjobb vonzósági átlagokat rendre azok a képek kapták, amiket éjfél és hajnali hat, illetve dél és este hét között készítettek. Nem véletlen, hogy senki se szereti, ha reggel fotózzák. Hogy az esti időpontok miért nem alkalmasak fényképezkedésre, kész rejtély.