Az amerikai Cornell University kutatója a hűtlenség kérdéseit vizsgálta egy hat év adatait áttekintő tanulmányban. Legérdekesebb eredményei megegyeznek azzal, amit már eddig is tudtunk, a válásokra vonatkoztatva legalábbis: gyakoribb a hűtlenség az olyan pároknál, ahol az egyik fél többet keres, mint a másik. A férfiak ugyanis a kutatás szerint nehezen viselik azt a helyzetet, hogy állandó barátnőjük vagy feleségük többet keres, mint ők, és ahelyett, hogy megbecsülnék kenyéradójukat, szinte kényszeresen keresnek egy másik kapcsolatot, ahol úgymond igazi férfinak érezhetik magukat.

Azokat a párokat is vizsgálták, ahol a férj javára billen a mérleg, azaz a hagyományos felállás szerint a férfi keres többet vagy ő az egyetlen kereső a családban. A válaszadók vallomásaiból az következik, hogy ezeknél a pároknál is az átlagnál gyakoribb a hűtlenkedés, itt azonban megint nem a “szegényebb” feleségek a csalfák (ők ilyen helyzetben még az átlagnál is hűségesebbek), hanem újfent a férj az, aki úgy érzi, több jár neki annál, mint amit állandó kapcsolatán belül megkap. A kutatók figyelmeztetnek azonban, hogy mindent együttvéve azért nem kell pánikba esni a keresetkülönbséggel élőknek, hiszen átlagosan csak a férjek 7%-a és a feleségek 3%-a csalta meg házastársát. Vagy legalábbis ennyinek volt mersze névtelenül bevallani.

A másik oldalról vizsgálva a kérdést azt mondhatjuk, hogy a hűtlenség azoknál a pároknál a legvalószínűtlenebb, akik ugyanannyit keresnek, vagy ahol a férfi csak egy kicsivel keres többet feleségénél vagy barátnőjénél. Nem meglepő módon az átlag alatti számú megcsalás fordul elő azoknál a pároknál, akik azt vallják magukról, hogy “elégedettek a kapcsolatukkal”, kicsit érdekesebb azonban, hogy a vallásos szertartásokra járók körében is az átlagnál ritkább a hűtlenkedés, a legmegdöbbentőbb pedig talán az, hogy relatíve alacsony a felszarvazás-veszély a magasabb végzettséggel rendelkező pároknál is.