Amikor meghallottam, hogy szerelmesülést akar bevezetni valamelyik légitársaság, rögtön arra gondoltam, hogy biztos az Air New Zealandról van szó. Azért rájuk tippeltem - egyébként helyesen - mert már másfél évvel ezelőtt is ők voltak, akik a randijárattal kísérleteztek. Most újabb meglepetést eszeltek ki a szerelmeseknek és a családoknak.

Az ötlet persze nemhogy nem túl eredeti, hanem egyenesen kézenfekvő és pofonegyszerű: a moziban is van már összebújós dupla ülés, sőt a trolin is, de MÁV-nak is vannak olyan vagonjai (a Budapest-Zágráb vonalon ilyenek járnak), amelyekben úgy lehet lehajtani-összehúzni az üléseket, hogy az egész fülke egy nagy vörös bársonysezlonná változik. Miért ne lehetne ugyanezt a repülőn is megvalósítani? Amint a képeken is látszik, az ötlet mindössze ennyi: a három egymás melletti széket úgy lehet majd egyesíteni, hogy közben a vízszintes ülésrész is meghosszabbodik a következő ülésig. Így a folyosóra merőlegesen akár ketten is elfeküdhetnek majd egymás mellett és máris mehet a hancúr - vagy esetleg a gyereket ereszthetik szabadjára az így keletkezett bungiban.

Az ötlet egyetlen hátulütője, hogy csak akkor működik, ha a harmadik széken nincs ott egy idegen. Márpedig a harmadik idegen általában ott szokott lenni. Az Air New Zealand erre a problémára azt a megoldást kínálja, hogy a díványosítható székek jobb kihasználtsága érdekében ha valaki két helyet lefoglal a gépen, akkor a harmadikat árkedvezménnyel ajánlják fel majd neki, így biztosan lehetősége lesz az illetőnek kedvesével összeheveredni a magasban. Ha a túlzott belátás ellen is kitalálnak valamit, akkor már tökéletes lesz a rendszer.