Örökzöld téma, hogy létezhet-e igaz barátság férfi és nő között, és a kérdésre az egyik válasz az, hogy akkor igen, ha egyikük meleg vagy leszbikus, amivel eleve kizárt, hogy a szex kérdése belezavarna a viszonyba. Arról, hogy a meleg férfiak milyen jól kijönnek a heteroszexuális nőkkel, már tévésorozatot is készítettek, a Psychology Today cikke szerint tudományos kutatás viszont nem nagyon vizsgálta még ezeket a kapcsolatokat. Kivéve egy egészen frisset, amelyhez bizonyos Anna Muraco 23 barátpárt interjúvolt meg.

A 21-64 év közötti résztvevők között nemcsak heteroszexuális nő-meleg férfi párok voltak, hanem heteroszexuális férfi-leszbikus nő barátságok is, de a minta semmilyen szempontból nem volt reprezentatív, ezért az eredményeket nem szabad azonnal általános érvényűnek tekinteni. Az adatok ettől függetlenül érdekesek és beszédesek, mivel a barátok külön-külön vallottak egymásról és kapcsolatukról.

Az interjúk egyik fő témája az volt, hogy a barátok családtagnak tekintik-e egymást. Nemcsak azért került ez előtérbe, mert a kötelezően végigbeszélt kérdőív erre vonatkozólag is faggatózott, hanem azért is, mert a résztvevők közül sokan már maguktól is felhozták ezt a témát. A kérdés főként annak fényében érdekes, hogy egy másik felmérés nemrég azt hozta ki, hogy sokan még a kutyákat is a rokonok között tartják számon.

Mint kiderült, ezek a barátságok vannak olyan erősek, hogy a megkérdezettek zöme családtagként beszélt a másikról, és majdnem felük azt mondta, hogy a felmérésben szintén részt vevő haverjával-havernőjével ápolt kapcsolata fontosabb számára, mint a saját vérrokonaival való kapcsolat. Természetesen ennek oka lehet egyrészt, hogy a homoszexuálisok gyakran rossz kapcsolatban vannak családjukkal, mindenesetre a résztvevők kétharmada azt mondta, hogy teljesen jól megvan vérrokonaival is.

Na de mire valók a ezek a családtagnak tekintett barátok? Arra, hogy kisegítsenek a bajban, legyen az anyagi vagy érzelmi természetű. A hetero-homo barátságoknál ez működni látszik a felmérés adatai szerint. Az összes megkérdezett negyede mondta azt, hogy kért/kapott már kölcsön barátjától pénzt, a lelki segítségnyújtással kapcsolatban pedig még a leszbikus nők is azt mondták heteroszexuális férfihaverjaikról, hogy számíthatnak rájuk, ha érzelmi támaszra van szükségük.

Ezzel együtt a szerző azt tapasztalta, hogy az ilyen barátságok közül a legtartósabbak azok, ahol a heteroszexuális fél nem volt házas, illetve nem élt valami többé-kevésbé hagyományosnak tekinthető heteroszexuális kapcsolatban. Ez meg is egyezik a filmekben leggyakrabban látott felállással - legutóbb a Single Manben láthattunk rá példát -, ahol a meleg férfikat valami excentrikus vénkisasszonnyal párosítják össze.

A felmérésben végül azt is összehasonlították, különböznek-e valamiben a heteroszexuális nő-meleg férfi párok a heteroszexuális férfi-leszbikus nő barátságoktól. Először is azt találták, hogy a meleg férfiak női barátaikkal közösen általában kidolgoznak maguknak valami viszonylag komoly és kézzelfogható tervet arra, hogy mihez kezdenek majd öregségükben. A meleg férfiak másrészt sokszor azt is külön szeretik barátnéjukban, hogy rajtuk keresztül részt vehetnek valamiféle olyan családi életben, ahol gyerekek is vannak. Velük szemben a leszbikus nőknél és pasihaverjaiknál ezek a kérdések általában nem számítanak központi témának.

Ezen kívül az is eltérés, hogy a meleg férfiak közül sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy nem tudják, mi lenne velük, ha valamiért megszakadna kapcsolatuk barátnőjükkel. Ezzel szemben a leszbikus nők nem számoltak be arról, hogy attól tartanának, hogy haverjuk faképnél hagyja őket.