Másfél éve volt utoljára hasonló hírünk, amikor a Facebook a profilok családi állapotról szóló mezőjénél viszonylagos csinnadrattával bevezette az “özvegy” opciót. Most újabb lehetőséggel bővült a kapcsolattípusok tárháza. Az olyanok mellé, mint “egyedülálló”, “kapcsolatban”, “eljegyezve”, “házas”, “bonyolult”, “nyitott kapcsolatban”, “elvált” és “özvegy” most odakerül a melegházasságban élők opciója is.

A kategória pontos neve persze országról országra változik, hiszen az USA-n belül is az egyes államokban eltérő nevet kapott az azonos neműek bejegyzett kapcsolata a jogi szaknyelvben. A világ rengeteg országában emellett egyelőre ráadásul nem is merülhet fel, hogy a homoszexuálisok regisztrált kapcsolatát a Facebookra is fel lehessen tenni, ezért a csütörtökön bevezetett újítás észak-Amerikán kívül csak Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Franciaországban érvényes.

Az újítás abból a szempontból mindenképpen ésszerű és esedékes volt, hogy valószínűleg több tartós kapcsolatban élő homoszexuális facebookozik, mint ahányan a gyakorlatban viszonylag ritka nyitott kapcsolatban élnek. Az amerikai melegszervezetek többsége máris szóvivője útján üdvözölte a lépést. Másrészről azonban ott van az az érv, hogy minek megkettőzni a házasság intézményét, és különválasztani a “normálisakat” a “homoszexuálisaktól”, hiszen a melegek, ha magukra érvényesnek tartották, eddig is bejelölhették a “házas” opciót. Ön szerint van szükség arra, hogy a magyar közösségi oldalakon is meg lehessen adni a “regisztrált élettársi kapcsolat” státuszt?