Tegnap az ötvenestől a nyolcvanas évekig szemezgettünk a legjobb, illetve leghíresebb torch songokból, azaz olyan dalokból, amelyek a viszonzatlan szerelemről szólnak. Most az utóbbi két évtized leghíresebb ilyen számai közül szemlézünk tízet, bemutatva, hogy a téma továbbra is örökzöldnek számít.

Természetesen most sem gondolja senki, hogy az alábbi felsorolás több lenne egy teljesen szubjektív és megalapozatlan rangsornál - az ön véleménye ugyanannyit ér, mint a szerzőé. Kérjük, ha önnek is van kedvence ebből a daltípusból, egy kommentben írja meg, hogy melyik az (az Olive-tól a You’re Not Alone-t például én is vérző szívvel hagytam ki, pedig nagyon ideillene)!

1. Dal: Sinéad O’Connor - Nothing Compares 2 U

Évszám: 1990

A viszonzatlan szerelem tárgya: mint az esetek többségében, ezúttal is egy ex. Az énekesnőt 7 órája és 15 napja hagyták el, de továbbra is úgy gondolja, hogy volt kedveséhez senki sem fogható.

Tipikus szövegrészlet: “Semmi sem állíthatja meg magányos könnyeim hullását, mondd meg, bébi, hol rontottam el? Bárkivel összebújhatnék, de úgyis mindegyik fiú csak rád emlékeztetne”

Érdekesség: a számot eredetileg egy férfi énekli, egészen pontosan Prince.

2. Dal: Bonanza Banzai - Valami véget ért

Évszám: 1991

A viszonzatlan szerelem tárgya: a szöveg nem sok konkrétumot tartalmaz arról, hogy ki tűnt el, mi után és hova. Az a biztos, hogy már nincs itt, és hogy ez egy nagyon nagy baj.

Tipikus szövegrészlet: “ha lehunyom fáradt szemem, tekinteted az arcomba vág. Szemed tüzénél megvakulok, de lassan újra feljön a nap. Nélküled semmi vagyok”

Érdekesség: a szám megjelenésének idén ősszel lesz a huszadik évfordulója.

3. Dal: Everything But the Girl - Missing

Évszám: 1994

A viszonzatlan szerelem tárgya: az énekesnő volt szerelme után kutat, annyira hiányzik neki. Vonatra ül, hogy elutazzon oda, ahol volt kedvese egykor lakott. Az illető természetesen már nincs ott.

Tipikus szövegrészlet: “az évektől semmit sem kaptam, mióta továbbléptél. Te már rég messze jársz, én meg nem tudok továbblépni”

Érdekesség: a világslágerré lett verzió egy remix. Az eredeti akusztikus változat egy évvel korábban nem sok vizet zavart.

4. Dal: The Cardigans - Lovefool

Évszám: 1996

A viszonzatlan szerelem tárgya: az énekesnőt otthagyta a pasija, de ő továbbra is szereti. Még az énekesnő édesanyja is azt tanácsolja, hogy a lány keressen magának inkább egy olyan férfit, aki megérdemel egy ilyen csajt, de a lány hajthatatlan.

Tipikus szövegrészlet: “szeress, szeress, mondd azt, hogy szeretsz! szeress, szeress, csinálj úgy, mintha szeretnél!”

Érdekesség: a dal a Romeó + Júlia című Leonardo DiCaprio-film betétdalaként vált híressé, bár a darabban és ennek megfelelően a filmben nem fordul elő olyan szituáció, mint amiről a szöveg szól.

5. Dal: Portishead - All Mine

Évszám: 1997

A viszonzatlan szerelem tárgya: a zaklatott hangú énekesnő meg akar szerezni magának egy férfit, akiért teljesen odavan. A nő elhatározta, hogy addig üldözi a férfit, amíg mindenestül övé nem lesz.

Tipikus szövegrészlet: “már alig várom, hogy átölelhesselek, karjaimba zárhassalak. Soha nem elég, add át nekem a szívedet. Mindenestül enyém kell, hogy legyél”

Érdekesség: a szám amúgy is bizarr videóklipjét valamiért olaszul feliratozták, elnézést kérve a rossz hangminőségért.

6. Dal: Depeche Mode - It’s No Good

Évszám: 1997

A viszonzatlan szerelem tárgya: itt sem egy exről van szó, hanem egy olyan nőről, akiről az énekes úgy érzi, az istenek választották ki neki. Akármeddig hajlandó rá várni, amíg szerelme be nem teljesedik. A nőnek a refrénben azt üzeni, hogy tudja, hogy ő sem lehet boldog egyedül, jöjjön tehát, hadd legyen meg az istenek akarata.

Tipikus szövegrészlet: “Én jól elleszek, várok türelmesen, amíg végre felismered a jelet, és rohansz hozzám, kitárt karjaimba”

Érdekesség: ez a klip nemrég szerepelt már egyszer ebben a blogban a szakításfigyelőről szóló poszt illusztrációjaként.

7. Dal: Britney Spears - Baby One More Time

Évszám: 1999

A viszonzatlan szerelem tárgya: ez is egy olyan szám, amelyben a csaj egy szakítás után kéri exét, hogy térjen vissza, és próbálják meg még egyszer, hiszen ő még mindig szerelmes.

Tipikus szövegrészlet: “Az egyedüllét megöl engem, be kell vallanom, én még hiszek, amikor nem vagyok veled, elvesztem az eszem, jelentkezz már, gyere, bébi, még egyszer”

Érdekesség: a számot eredetileg a TLC együttesnek írták, nekik nem kellett, helyettük Britney Spears egy egész karriert épített rá.

8. Dal: James Blunt - You’re Beautiful

Évszám: 2005

A viszonzatlan szerelem tárgya: az énekes szemben ült a metrón egy gyönyörű nővel, és az angyali szépségű csajt azóta sem bírja kiverni a fejéből, pedig azt sem tudja, hogy kicsoda.

Tipikus szövegrészlet: “nem hiszem, hogy fogom még őt látni valaha, de volt egy közös pillanatunk, ami örökké megmarad”

Érdekesség: a dalban volt egy csúnya szó is, amit természetesen a világ nagy rádióadói, illetve az általuk garantált siker kedvéért utólag kiszedtek a szövegből.

9. Dal: Lady Gaga - Paparazzi

Évszám: 2009

A viszonzatlan szerelem tárgya: ebben a dalban Lady Gaga üldöz szerelmével egy valószínűleg gyanútlan férfit, azt mondja, ugyanúgy üldözi, ahogy a lesifotósok követik a szupersztárokat. Egyelőre úgy tűnik, hogy a srác kb. ugyanannyira örül a csaj lelkesedésének, amennyire a celebek örülnek annak, hogy mindenhol paparazzókba botlanak.

Tipikus szövegrészlet: “én vagyok a legnagyobb rajongód, addig követlek, amíg meg nem szeretsz”

Érdekességtegnap egy kommentelő a Bad Romance-t ajánlotta Lady Gagától, de a Paparazzi témájánál fogva talán jobban illik a felsorolásba.

10. Dal: Adele - Someone Like You

Évszám: 2011

A viszonzatlan szerelem tárgya: ezzel a számmal Adele egy exének és a srác új barátnőjének kíván minden jót a jövőre, remélve, hogy egyszer majd ő is talál magának egy ugyanilyen férfit. Egyelőre azonban ő még mindig ezt a bizonyos exet szereti.

Tipikus szövegrészlet: “Bocs, hogy csak így hívatlanul berontok, de nem tudtam távol maradni, nem bírtam magammal. Reméltem, hogy meglátsz és az arcomról eszedbe jut, hogy számomra még nincs ennek vége”

Érdekesség: ez a dal lassan egy hónapja vezeti a brit slágerlistát, és már most úgy emlegetik, mint olyan a számot, amivel ezentúl a legjobb torkú versenyzők fognak villogni a tévés tehetségkutatóban. Adele egyébként szintén szerepelt nemrég ebben a blogban.