A legnagyobb amerikai társkereső, a Match.com felmérést végzett egyedülálló előfizetői körében. Ennek adatai alapján aztán összeállították az alábbi nyolcpontos listát, amely azt sorolja, hogy mik azok a többé-kevésbé általánosan elfogadott sztereotípiák, amik a társat kereső amerikaiak válaszai alapján tévhitnek bizonyultak.

1. tévhit: a nők ragaszkodóbbak egy kapcsolatban

A papírforma szerint a nők “elkapják”, “magukhoz láncolják” a férfiakat, akik a tartós kapcsolattal “feladják függetlenségüket”. Úgy tűnik, a gyakorlatban ez nem így van, a válaszadók preferenciái azt mutatják, hogy valamennyi korcsoportban a nők tartják fontosabbnak, hogy saját érdeklődési körüknek megfelelő tevékenységre is legyen idejük, hogy saját, külön bankszámlájuk legyen, és hogy partnerük nélkül - csak “a csajokkal” - menjenek el néha szórakozni.

2. tévhit: a férfiak nem akarnak megházasodni, és rájuk kell erőszakolni a gyerekvállalást

A társat kereső nők 33%-a mondta azt, hogy meg szeretne házasodni. Ehhez képest a társat kereső férfiak szintén 33%-a mondta azt, hogy meg szeretne házasodni. A 18 év alattiak korcsoportjában pedig egyenesen magasabb a házasodni vágyók aránya a fiúk körében.

3. tévhit: az idősebbeket nem érdekli a szex

Azt mondja a felmérés, hogy mindkét nemből az idősebbek azok, akik kevésbé hajlandóak egy kapcsolat tartóssága érdekében a szeretet vagy a szexuális vonzerő terén kompromisszumokba belemenni. Ez valószínűleg azt akarja jelenteni, hogy az idősebbek könnyebben továbbállnak, ha már nem szeretik a másikat, vagy nem elég jó a szex. Hm.

4. tévhit: a gyereket nevelők sose tudnak kimozdulni otthonról

Ki tudja, hogy csinálják, mindenesetre a gyereket nevelők saját bevallásuk szerint többet randiznak, mint a gyermektelenek. A társkeresőn az egyedülálló szülők 21%-a mondta azt, hogy éppen randizgat valakivel, míg a gyermektelen egyedülállóknak csak 16%-a számolt be arról, hogy éppen jár valakivel.

5. tévhit: a fiatalok körében kezd elharapózni a promiszkuitás

Ezt már egy másik kutatás is megcáfolta: az amerikaiak körében egyre többen vannak azok, akik huszonévesen vesztik el a szüzességüket. A Match.com 21 és 34 év közötti férfi felhasználóinak negyede azt mondja, még sohasem létesített szexuális kapcsolatot.

6. tévhit: a “szeretlek” szó kimondása komoly kapcsolat kezdetét jelenti

Volt már külön poszt ebben a blogban arról, hogy mérföldkőnek számít-e egy kapcsolatban a “szeretlek” szó első kimondása. Az amerikaiak elvileg ragaszkodnak hozzá, hogy igen, de igazából a válaszadók 31%-a csak azt érti az “I love you” szavak alatt, hogy “azt akarom, hogy része legyél az életemnek” és 30%-a azt, hogy “érdekelsz, kellesz”. Mindössze 14% számára jelenti ez a szó azt, hogy “veled akarom leélni életem hátralevő részét”, míg 19% azt a definíciót jelölte meg, hogy “hosszú távú, komoly kapcsolatot szeretnék veled”.

7. tévhit: a munkanélkülieknek a szerelemben sem lesz szerencséje

A Match.com szerint a pohár itt félig tele van, de a munkanélküliek erre lehet, hogy mást mondanak majd. Mindenesetre a válaszadók 50%-a azt mondta, hogy szívesen randizna egy olyan munkanélkülivel, akit egyébként érdekes személynek talál. A másik oldalról nézve persze lehet, hogy mégsem olyan nagy tévhitet fogalmaz meg a cím: ugyanis ez az adat azt is jelenti, hogy a munkanélküliség ténye minden második személy számára kizáró tényező, azaz az állás nélkülieknek fele akkora az esélye a románcra.

8. tévhit: egyéjszakás kapcsolatból nem lesz igazi kapcsolat

A Match.com regisztráltjainak kb. harmada (35%) mondta azt, hogy velük már előfordult, hogy egy futó kalandba bocsátkoztak valakivel, ahol az első éjszakán rögtön szex is volt, de ezek után a dolgok más irányt vettek, és a futó kalandból végül komoly kapcsolat lett.