Tavaly októberben ezt a blogot is megjárta az a videó, amelyen az amerikai Yale egyetem férfi hallgatóinak egy csoportja azt skandálja a női kollégium előtt, hogy “A nem azt jelenti, igen! Az igen azt jelent, anál!”. Az eset kapcsán most csütörtökön vizsgálat indult az egyetem ellen, de távolról sem erre az egy incidensre alapítva. Az eljárást megindító bejelentés szerint hosszú évek során alakult ki a nőket szexuálisan fenyegető légkör az intézményben, és ez ellen az egyetem nem tett semmit. Ezt a fenyegető légkört szeretnék megszüntetni.

A vizsgálat egy olyan beadványra indult, amelyet 16, többnyire anonimitásba burkolózó hallgató adott be. Sajtóközleményükben részletezik, hogy mit kifogásolnak, és felsorolnak még néhány olyan esetet, amely a fenti skandálós esetre emlékeztet.

2009 szeptemberében egy olyan e-mail ment körbe a férfi hallgatók között, amely aszerint listázta a női diákokat, hogy melyiket hány sörrel kell leitatni ahhoz, hogy rávehetők legyenek a szexre (valami hasonlót egyszer egy másik egyetemen egy női hallgató is írt már). Egy évvel korábban szintén férfiak vették körül éjfélkor a női részleget, olyan táblákkal a kezükben, amire az volt írva, hogy “We Love Yale Sluts”, azaz kb. “bírjuk a Yale-es kurvákat”.

A beadvány szerint ezen kívül több esetben személyesen is került sor szexuális természetű zaklatásra, hol az egyetem területén, hol az egyetem területén kívül tartott bulikon, amiknek felderítéséért az egyetem semmit nem tett. Az egyik panaszos fél így számol be a beadványban arról, hogy vele mi történt: “nemi erőszak kísérlete után két napra kórházba kerültem, mert lebetegedtem a stressztől. Amikor visszatértem, közepes jegyet kaptam egy vizsgán - holott addig színjeles voltam. Nem vettem fel olyan tárgyakat, amikről tudtam, hogy támadómat érdekelhetik, nem találkoztam többet közös ismerőseinkkel, és nem jártam el olyan szervezetek rendezvényeire, amelyiknek ő is a tagja. Pánikroham jött rám, ha összefutottam vele.”

Ennek következtében a beadvány szerint sérül a nők ahhoz való joga, hogy a férfiakkal azonos színvonalú oktatásban részesüljenek, hiszen ilyen légkörben a nők nem tudják zavartalanul folytatni tanulmányaikat. A beadvány egyébként már egy régóta tartó sajnálatos trend végére szeretne pontot tenni, hiszen már 1977-ben is felmerült szexuális zaklatás vádja a Yale férfi oktatói ellen.

Az egyetem azonban ezeket a szexuális töltetű ügyeket eddig mindig megpróbálta egy csendes belső eljárás keretében lerendezni, aminek minden alkalommal az lett a vége, hogy az elkövetők semmilyen büntetésben nem részesülnek. A beadvány aláírói azt szeretnék a Department of Education nevű állami szerv által lefolytatandó vizsgálattal elérni, hogy az ilyen ügyeket az egyetem a jövőben ne tussolja el, az elkövetők ne ússzák meg, és ennek következtében a női hallgatók is ugyanúgy élvezhessék az egyetemi éveket, mint a férfiak.