Pár nappal ezelőtt az egyedülállókról oszlatgattunk tévhiteket, így nem hagyhattuk ki ezt a hasonló megközelítésben tárgyalt kapcsolódó témát. Ellen Walker klinikai pszichológus a gyermektelenségről tette közzé véleményét tévhitek szerint pontokba szedve a Psychology Today hasábjain. Az amerikai szaktekintély már csak azért is otthon van a témában, mert egyrészt ilyen emberekkel foglalkozik, másrészt neki magának sincsenek gyerekei, így jól tudja, hogyan viszonyulnak az emberek azokhoz a nőkhöz, akiknek az életéből a párkapcsolat nem maradt ki, de a szülés - saját döntésük alapján - igen. Nézzük, milyen tévhiteket sorol fel ő a gyermektelen nőkről!

1. tévhit: a gyermektelen nőkből hiányzik a természetes gondoskodási vágy.

Az átlagos nőkben egyrészt ott van a velük született gondoskodási vágy, másrészt a kislányokat a társadalom is arra szocializálja csecsemőkoruktól kezdve, hogy majd egyszer gondoskodniuk kell valakiről. Önmagában az, hogy egy nőnek nem lett gyereke, nem jelenti azt, hogy az illető mentes mindenféle ilyen anyai, gondoskodási ösztöntől vagy hajlamtól. Sőt, a szerző rengeteg olyan példát hoz fel, amely téren a gyermektelenek általában gondoskodóbbak a gyermeket nevelőknél, hiszen aki nem kislányát, kisfiát istápolja, annak több ideje és energiája marad arra, hogy másokkal foglalkozzon. Gondozza, ápolja idős szüleit, jobban odafigyel barátaira, munkatársaira, és a szerző szerint sok gyermektelen nő “jobban bánik a háziállatával, mint néhány szülői a gyerekeivel”. Hm.

2. tévhit: egy nőnél természetellenes a gyermektelenség.

Nyilván régen a nő elsődleges szerepe a társadalomban az volt, hogy biztosítsa az utódutánpótlást, de már rég nem ilyen társadalomban élünk. A szerző amellett érvel, hogy nincs abban semmi természetellenes, hogy egy nő tudatosan felismeri, hogy a szülésen és gyermeknevelésen kívül a XXI. században egy nő élete egyébről is szólhat.

3. tévhit: a gyermektelen nők utálják a gyerekeket.

Két egymástól tökéletesen független dolog, hogy valakinek lesz-e gyereke, illetve hogy az illető szeret-e hosszabb időt eltölteni gyerekek társaságában. Sok nő azért gyermektelen, mert biológiai okból nem szülhet, ők gyakran tanítónak mennek, vagy egyéb olyan pályát választanak, amelynek segítségével gyerekekkel foglalkozhatnak. És sok olyan anyuka is létezik, akinek bőven elég saját gyereke társasága, sőt, néha még sok is. A legritkább esetben mond le valaki a gyerekvállalásról pusztán azért, mert nem szereti a gyerekeket.

4. tévhit: a gyermektelen nők önzők.

Nyilván vannak olyan nők is, akik a sztereotípiának megfelelően annyira el vannak ájulva saját szépségüktől, karrierjüktől, stb., hogy nem hajlandóak áldozatokat hozni egy baba kedvéért. A szerző szerint az ilyen nők a kisebbséget jelentik, és manapság sok nő pontosan azért nem vállal gyereket, mert nem önző. Azaz: felismeri, hogy a Földet már így is a túlnépesedés fenyegeti a sok más egyéb veszély mellett, így lemond arról, hogy ebbe az enyhén szólva is bizonytalan jövőjű világba egy újabb életet zsúfoljon bele, csak azért, mert úgy érzi, hogy ki kell elégítenie anyai ösztöneit. Ha innen nézzük a dolgot, a gyerekvállalás az önzőség, és a gyermektelenség az önfeláldozás.

5. tévhit: a gyermektelen nők nem szeretik a szexet.

Elég egyszerű gondolkodásra vall azt feltételezni, hogy valakinek biztos azért nem lett gyereke, mert utálja szexet, így alig volt esélye teherbe esni. A szerző szerint mégis vannak, akik így vélekednek, pedig tipikusan éppen a gyermekáldás az, ami betesz egy kapcsolatban a szexuális életnek. Ha nincs gyerek, több idő és energia marad a szex élvezetére - már miért ne használnák ki ezt a gyermektelen nők?

6. tévhit: a gyermektelen nők unatkoznak és elégedetlenek az életükkel.

Az unatkozáshoz: aki gyermektelen, annak naponta állítólag átlagosan 8 órával több szabad ideje van, mint egy szülőnek. Nyilván erre a 8 órára a gyermektelenek tudnak maguknak olyan elfoglaltságot biztosítani, ami van annyira szórakoztató, mint a pelenkázás vagy a gyerek különórára szállítása. Az elégedetlenséghez: a legtöbb szülő azt mondja, hogy csak gyerekkel együtt lehet teljes életet élni. Lehet, hogy ennek alapján azoknak, akiknek nincs gyerekük, úgy kéne érezniük, hogy életükből hiányzik valami, de a kutatások alapján ez nincs így. Egy felmérésben a szerző olyan párokat interjúvolt meg, akik nem biológiai okból maradtak gyerek nélkül, hanem saját döntésük alapján, és közöttük egy olyat se talált, aki szenvedett volna döntése következményeitől.

7. tévhit: a gyermektelen nők titokban gyerekre vágynak.

Természetesen a gyerektelenekben sokszor felmerül, hogy nem lett volna-e jobb, ha mégis vállalnak gyereket, de ez nem jelenti azt, hogy ez a titkos vágy folyamatosan kínozná az összeset. Bizonyos szituációkban a szülők is szoktak arra gondolni, hogy most mennyivel egyszerűbb lenne, ha nem lenne útban a gyerekük, de ez természetesen az ő esetükben sem jelenti azt, hogy titkon azt kívánják, hogy bár ne szültek volna. A szerző amellett érvel, hogy vannak olyan nők - például ő maga-, akik tudatosan úgy döntenek, hogy nem szeretnének gyereket, de ettől még semmi baj nincs velük se fizikailag, se pszichikailag, se erkölcsileg, hanem boldogan élik életüket, amely saját döntésük alapján lett olyan, amilyen.