A válás alkoholproblémákhoz vezet - a gyerekeknél

2011.08.30. 16:05

Túlzott alkoholfogyasztásra való hajlamhoz vezet a válás, írja a Telegraph, de nem az elvált feleknél (náluk egyéb bizarr viselkedési formák léphetnek fel), hanem a közös gyerekeknél jelentkeznek később a problémák, főként azoknál, akik öt éven alul voltak szüleik válásakor. A Demos kutatócsoport 32.000 brit szeszfogyasztási szokásainak három évtizedre vonatkozó adatait vizsgálta, és azt találta, hogy összefüggés van a gyerekkor és a későbbi alkoholproblémák között.

A kutatás egyik fő eredményeként tálalt végkövetkeztetés az lett, hogy elvált szülők gyermekei körében nagyobb a valószínűsége a “problematikus alkoholfogyasztási szokásoknak”. Ez alatt nem feltétlenül kell idült alkoholizmust érteni, éppen elég nagy probléma az is a tizenévesek körében, ha csak alkalmanként isznak, de akkor az eszméletvesztésig berúgnak. A kutatás vezetője, Jamie Bartlett így fogalmaz: “ha egy házaspár szétválik, a gyerekek nem lesznek ettől automatikusan alkoholisták, de ha egy kapcsolat tönkremegy, akkor az ebből adódó stabilitáshiánynak és stressznek megvan a maga káros hatása a szülőkre és a gyerekekre egyaránt.”

tk3s mon153020

A tanulmány azt is állítja, hogy a 16 évesek körében nyolcszor nagyobb az esélye a túlzott alkoholfogyasztásnak nemtörődöm szülők esetében. A gyermeket nevelőket ugyanis négy kategóriába sorolták, úgymint nemtörődöm, autoriter, mindent megengedő (“laissez-faire”) és szigorúan szerető (angolul “tough love”, magyarra szőrös szívnek is szokták fordítani). A Demos szerint ez az utolsó viselkedésminta a legjobb a gyerekeknek, sok egyéb pozitív hatása mellett az alkoholproblémák veszélyét is csökkenti. Az ilyen szülői viselkedés fegyelmet kíván meg a gyerektől, egyértelmű szabályokat állít fel és tartat be, de közben szerető és érzelemgazdag is.