Van az a helyzet, amikor beüt a nagy szerelem, leszáll a lila köd, és az ember se lát, se hall az érzelmektől. Ilyenkor szörnyű csalódás arra egy hosszabb idő után ráébredni, hogy ezek az érzelmek távolról sem voltak kölcsönösek. Minél később jön ez a tragikus felismerés (általában “te soha nem is szerettél!” típusú vádakkal), annál jobban fáj. Ezt a koppanást próbálja megspórolni olvasóinak a Psychology Today bloggerének 6 pontos listája. Ez az alább kitárgyalt lista olyan jeleket tartalmaz, amik figyelmeztethetnek arra, hogy a másik nem szeret minket viszont. A pszichológusok tanácsai segítségével tehát megtudhatjuk ugyan az igazságot, az már más kérdés, hogy szerelmesen mit tudunk kezdeni vele.

1. Ha egy kapcsolatban bármelyik fél bármelyik exe bármilyen szinten vagy formában előkerül, az valószínűleg rossz jel, ezért ez a lista is nagy bölcsen ezt veszi sorra először. Ha a másik túl sokat emlegeti volt szerelmét, az nyilván azt jelenti, hogy még nem tette túl magát a korábbi kapcsolaton, ami nyilván azt jelenti, hogy az új szerelem a partner részéről még nem kezdődhetett meg úgy istenigazából. A pszichológus azt ajánlja, hogy ha 1-2 említésnél többször merül fel az ex, próbáljunk meg beszélni kedvesünkkel a témáról, aztán ha ez nem vezet eredményre, hagyjuk az egészet a fenébe.

2. Állítólag az is előfordul, hogy valaki megmondja fülig szerelmes partnerének, hogy nem akar új kapcsolatot, és bármilyen jól is esik számára a másik közeledése, ő részéről maradna a barátságnál. A Psychology Today figyelmeztet, hogy ha a másik azt mondja, hogy nem szerelmes, akkor az azt jelenti, hogy tényleg nem. Elméletben nem tűnik túl bonyolultnak a képlet, de a jelek szerint bőven vannak, akiknek mégsem sikerül a gyakorlatba átültetni a kristálytiszta logikát, és azzal áltatják magukat, hogy a másik majd idővel rádöbben, hogy megütötte a főnyereményt, meggondolja magát, szerelemes lesz és szinten akarni fogja a kapcsolatot. A tapasztalatok szerint nem fogja.

3. Komplikálja viszont a helyzetet, hogy nemcsak az intő jel, ha a másik azt mondja, nem akar új kapcsolatot, hanem az is, ha azt mondja, hogy azonnal új kapcsolatot akar. Aki túlságosan sürgeti az időt, és anélkül rohan bele a kapcsolatba, hogy potenciális kedvesét igazán megismerte volna, az valószínűleg nem szerelmes, hanem csak - amint mondja - azonnal új kapcsolatot akar. A jelek szerint nagyjából mindegy is, hogy kivel. Az meg nem szerelem.

4. Kár hiú reményeket táplálni abban az esetben is, ha túl sokáig nem jön össze az első vagy a következő randi. Hacsak nem távkapcsolatról van szó, akkor aki igazán szerelmes, néhány nap vagy legfeljebb egy hét után szabaddá tud tenni egy teljes estét a másik kedvéért. Ha folyton kifogások érkeznek telefonon, SMS-ben vagy más formában, ha mindig közbejön valami, akkor az nem azt jelenti, hogy tényleg közbejött valami, hanem azt, hogy nem érdekeljük annyira a másikat, mint gondoltuk.

5. A mobildugdosás ugyanolyan jolly jokere az intő jeleknek, mint az ex felmerülése, hiszen a megcsalásos listán is szerepel a telefonálással kapcsolatos furcsa viselkedés. Ha a másik kínosan ügyel, hogy üzeneteit, fotóit, híváslistáját nehogy meglássuk, akkor nyilvánvalóan titkol valamit. Ha pedig van valami takargatnivalója, akkor az sok jót nem jelent - valószínűleg jobb is, ha tényleg nem tudjuk meg, mi volt az, és lelépünk, mielőtt kiderül a titok.

6. Bármennyire is hasonlít valaki az ideális nőről/férfiról a fejünkben kialakult képhez, ha valamiért nem működik a kémia az illetővel, fölösleges erőltetni a dolgot. Persze a szerelem nem mindig indul be egy csapásra, kell neki egy kis időt hagyni, de ha minden vonzalmunk ellenére az ideális nőből/férfiból nem lesz ideális barátnő/barát, akkor annak valószínűleg nyomós oka van.

Eddig tartott az intő jelek felsorolása, pedig sajnos a legfontosabb dolognak most kéne következnie. Tegyük fel, hogy szerelmesek vagyunk valakibe, és a fenti pontok, saját józan eszünk vagy barátaink józan esze segítségével megállapítottuk, hogy az illető, akit szeretünk, nem szeret minket viszont, hanem csak mismásol, bénázik vagy egyenesen szórakozik velünk. Az a baj, hogy aki igazán szerelmes, az nem sok mindent tud kezdeni ezzel az információval, az egyoldalú szerelem az egyoldalúság felismerésétől ugyanis nem fog egycsapásra elmúlni. Hiába tudjuk, hogy nem érdekeljük a másikat, ettől még ugyanúgy vonzódni fogunk hozzá, gondolni fogunk rá, és hiányozni fog. Vagy talán még jobban.

Ön volt már ilyen helyzetben? Mit csinált? Nem könnyű persze a másik félnek sem, akibe beleszeretnek, de nem szeret viszont - vajon neki hogyan kell viselkednie? Ha önnek van tapasztalata a viszonzatlan szerelem terén, kedves lenne öntől, ha megosztaná velünk, amit tud. Írjon levelet a Randiblognak, és mesélje el saját történetét, minden sztorit és gondolatot szívesen várunk!