Márciusban indult be a Cloudgirlfriend nevű szolgáltatás, aminek a segítségével a kliensek úgy tehettek a Facebookon, mintha lenne barátnőjük. Az ötletet abból a nézetből származik, hogy ha egy férfinak túl sokáig nincs csaja, akkor az a haverok előtt ciki, mert megkérdőjeleződik az illető férfiassága, beindulhatnak a melegségi pletykák, stb. Akármilyen abszurdnak is tűnik, hogy valaki ilyen problémával forduljon ilyen primitív segítségért egy webes szolgáltatóhoz, az ötlet a jelek szerint mégis bevált.

Igaz, erre nem abból következtethetünk, hogy az ilyen típusú ügyeskedés elterjedt volna, hanem abból, hogy a szolgáltatás körét most kiterjesztik, és a Facebook után már telefonon keresztül is úgy tudnak tenni az önmagukat szégyellő agglegények, mintha nem lennének agglegények.

A Fakegirlfriend, azaz Álbarátnő most SMS-ben ígéri, amit eddig csak a neten lehetett. Aki úgy szeretne csinálni, mintha lenne barátnője, annak elég egy szabadon választott női név alatt elmenteni a Fakegirlfriend honlapján megadott számot, és az alkalmas pillanatban küldeni erre a számra egy SMS-t. Hamarosan automatikusan érkezik majd egy válaszüzenet, benne valami romantikus jópofasággal. Ezek után az oldal négypontos használati utasítása után már nincs más dolgunk, mint mindenkinek eldicsekedni azzal, hogy milyen jófej barátnőnk van.

Mennyire ciki a haveroknak dicsekedni állítólagos barátnőnk szerelmes SMS-ével?

A szolgáltatás két szempontból teljesen értelmetlen, két szempontból viszont mégis lehet, hogy egyszer érdemes kipróbálni. Egyrészt az állítólagos barátnőnktől érkezett szerelmes SMS-t körbemutogatni a haveroknak szerintünk sokkal cikibb, mint agglegénynek lenni (ezzel kapcsolatban ön is állást foglalhat a szavazógép segítségével). Másrészt sokkal egyszerűbb módon is foglaltnak tudjuk magunkat tettetni: fel kell venni egy karikagyűrűt a megfelelő ujjra. Így még hazudozni sem kell, és mégis mindenki rögtön azt fogja gondolni rólunk, hogy kapcsolatban vagyunk.

(Ha nem lenne igazi barátnője,) ön kipróbálná az SMS-es műcsajt?

Ennek ellenére mégis fel tudunk hozni két érvet az álbarátnőzés mellett. Egyrészt azt, hogy a szolgáltatás ingyenes, csak egy normál díjas SMS-t kell küldeni (Amerikából természetesen). Ennél erősebb érv pedig az, hogy aki csajozni akar, annak igenis jól jön, ha azt hiszik róla, hogy van barátnője: mi is megírtuk azt a tudományos kutatást, ami szerint a hölgyek jobban buknak a már foglalt pasikra. Ön kipróbálná, ha lenne ilyen Magyarországon?