Rengeteg olvasói levél érkezett a múlt hétvége azon posztjára, amelyben két idős párt mutattunk be, amerikaiakat és angolokat, akik saját példájukkal bizonyították, hogy létezik holtig tartó szerelem még a mai világban is. Volt, aki videót, illetve fényképet is küldött nagyszüleiről, így ezen a hétvégén büszkén tárhatjuk olvasóink elé az alábbi négy pár történetét. Az ilyen életekről természetesen mindig szívesen olvasunk és teszünk közzé írásokat, ezért ha ön is ismer valakit, aki hasonló élettörténettel büszkélkedhet, kérjük, írja meg a Randiblog címére, hadd legyen folytatása ennek a posztnak!

1. Boldog házasságban 61 éve

István több fotót is küldött nagyszüleiről, akik 1950-ben házasodtak össze, és azóta is boldogok együtt. A régi és új képek a galériában láthatók, illetve egy, a 60. házassági évfordulóra összeállított videóklipben. István ezt írta nagyszüleiről: „1950 tavaszán házasodtak össze nagyszüleim, Éva (1931) és László (1927). Egy evangélikus közösségbe jártak, és ott ismerkedtek meg. 2 lánygyerekük, 6 unokájuk, 2 dédunokájuk született eddig. A 3. dédunoka is úton van már. Mindketten a MÁV-nál dolgoztak.

A technika fejlődésével lépést tartanak, van mobiljuk, igaz, SMS-ezni már nem nagyon akartak megtanulni, de azért sikerült nekik. Tévéjük is van, pl. a Forma1-et rendszeresen nézni nagypapa, de szívesebben olvasnak. 2010-ben újra-esküdtek ugyanabban a templomban, mint hatvan éve. A klip is ennek kapcsán készült. Szerencsére mindketten egészségesek, a kertjüket még most is maguk tartják kifogástalan állapotban (virágok, gyümölcsfák stb.) Ők jelentik a családfánk gyökerét és össze is tartják az egészet.”

2. Percre pontosan ugyanakkor esett össze

Attila azért írt nekünk, mert az ő rokonainak - nagyapja öccsének és feleségének - története nagyon sokban hasonlít a múlt heti posztban bemutatott amerikai pár történetére. „Mivel nagyapám kiskoromban meghalt, ezért öccsét, Antalt szerettem nagyapámként. Ő 1925-ben született, feleségével, Katóval 15 éves kora (1940) óta volt együtt. Mindenféle megpróbáltatások ellenére (elvitték leventének a II. világháborúban, 1946 nyarán tért csak haza a hadifogságból) boldogan éltek együtt közel 65 éven keresztül.

80 éves kora körül Antal betegeskedni kezdett, úgy 2005-re már szinte folyamatosan kórházban volt. Felesége, Kató sokat látogatta, majdnem minden napot bent töltött nála, fáradhatatlanul ingázott a lakásuk és a kórház között. Amikor Antal meghalt a Honvéd kórházban, szinte percre pontosan akkor esett össze Kató az Árpád hídi metró aluljáróban. Habár rajta nyoma sem látszott betegségnek, nem tudott élni a férje nélkül. Nem önkezével vetett véget az életének, egyszerűen a szíve nem bírta. Közösen búcsúztattuk őket a Rákospalotai köztemetőben.

3. 80-on túl is összebújva táncolnak

Esztertől is kaptunk fényképeket és egy pár sort nagyszüleiről. „Az én nagyszüleim 1956-ban házasodtak össze, így idén ünneplik az 55. házassági évfordulójukat, a nagyapám 80, a nagymamám 82 éves, hála a jó égnek mindketten tökéletesen egészségesek. A nagymamám 80. születésnapján táncolni mentünk, az étteremben mindenki azt nézte, ahogy összebújva táncoltak. Az idei esküvőmön is mindenki odáig volt értük, mert tündériek együtt. A csatolt képeken is látható, hogy mennyire imádják egymást.

4. Világhírű matematikuspár

Több olvasónk is emlékeztetett minket a világhírű magyar tudósra, az 1911-ben született Szekeres Györgyre. Ő vegyésznek tanult, de matematikus lett belőle, 1937-ben házasodott össze a szintén matematikus Klein Eszterrel.

Már megismerkedésük története is különleges, hiszen úgy jöttek össze, hogy Klein egy társaságban felvetett egy matematikai problémát, amit Szekeres oldott meg. Ez vezetett később házasságukhoz, erre utal, hogy a problémát Happy End-problémának nevezték el.

Zsidó származásuk miatt Szekereséknek a II. világháború előtt el kellett hagyniuk az országot, így életük legnagyobb részét Ausztráliában töltötték. Ennek ellenére Szekeres György 1986-tól a magyar Akadémiának is tagja volt. A két matematikus 68 évig élt házasságban, ám a feleség élete utolsó egy évét már egy otthonban volt kénytelen eltölteni. Hónapok elteltével Szekeres György is odakerült felesége mellé a szanatóriumba, és néhány hét múlva mind a ketten meghaltak 2005. augusztus 28-án, pár óra különbséggel. A Wikipédián többet is meg lehet tudni róluk, a szócikket ajánljuk mindenki figyelmébe.