A pénteki különleges dátummal most már végképp véget ért az idei esküvői szezon, így 2011-ben már nem lesz ennél jobb alkalmunk arra, hogy egy tízes listára összeszedjük a kedvenc menyasszonyos videóklipjeinket a világ popterméséből. Tanulság nem lesz a végén, legfeljebb az, hogy a zenés kisfilmekben mindig szexisebbek, mellesebbek és combosabbak a menyasszonyok, mint az életben, főleg ha a fiatal Madonnáról vagy a minden áron slágert akaró Beyoncéról van szó. Minél jobban tetszik a menyasszonyos klip, annál magasabb pontszámot adjon!

1982. - Billy Idol - White Wedding

A listát a legrégebbi klippel kezdjük, és a végén következik majd az elmúlt évek termése.30 évvel ezelőtt a videoklip-készítés még igazán gyerekcipőben járt, de már ekkor is készült néhány klasszikus. Ezek közül az egyik pont menyasszonyos: Billy Idol a White Wedding klipjében egy feketemisébe hajló esküvőn vesz el egy szerencsétlen lányt, akit akkori barátnője alakít. A közbeiktatott elmegyógyos bevillanások arra engednek következtetni, hogy nem lehet éppen vidám dolog Billy Idolhoz feleségül menni.

1984. - Madonna - Like a Virgin

Két évvel Billy Idol után Madonna aratott döbbenetes sikert a menyasszony-téma újbóli elővételével. A klipben New Yorkban és Velence utcáin meg csatornáin látható az addig kevéssé ismert énekesnő, aki aztán férjhez megy egy oroszlánhoz, majd az erről szóló klippel világsztárrá változik. Emlékezetes a számnak az első MTV Video Music Awardson előadott élő verziója is, aminek a végén Madonna a földön fetrengve villant fehérneműt menyasszonyi ruhája alól.

1988. - Pet Shop Boys - Heart

A Pet Shop Boys tagjai azt nyilatkozták, hogy a Heart című számot eredetileg Madonnának írták, de végül nem merték odaadni neki, mert féltek a beégéstől. Azért saját nevük alatt kiadták, és világsikert arattak vele. Az emlékezetes klipben Ian McKellen, a későbbi Gandalf vámpírt alakít, aki elcsábít egy időnként meglehetősen hiányosan öltözködő menyasszonyt.

1992. - Guns N’ Roses - November Rain

Csaknem 20 éves már a November Rain klipje is, de még így is az első videó volt, ami a menyasszonyos témáról eszünkbe jutott. A Guns N’ Roses klasszikusában Stephanie Seymour szupermodell alakítja a tragikus végű kapcsolatba belemenő menyasszonyt, és természetesen az ő fehér szoknyája is olyan mini elöl, hogy kilátszik a harisnyakötője. A November Rain minden idők legdrágább klipjei közé tartozik a maga másfél millió dolláros (mai árfolyamon több mint 300 millió Ft) költségvetéséből, amiből a menyasszonyi ruhára nyolcezer dollárt költöttek.

1992. - Sade - No Ordinary Love

Ez egy olyan menyasszonyos videó, amiben nincs vőlegény, hiszen a No Ordinary Love klipje Andersen meséjét dolgozza fel a kis hableányról, amely könyörtelenül tragikus véget ér (bár a Disney verziója nagy erőkkel próbálta meggyőzni a közönséget az ellenkezőjéről). Sade, a szerelmes sellő a víz alatt menyasszonyi ruhát varr magának, majd elhagyja a tengert, hogy hozzámenjen szerelméhez, de hiába, álmai matróza ekkor már valahol messze jár. A reménytelenül szerelmes hableány sorsa innentől kezdve az, hogy haláláig sózott ásványvizet kell innia a kikötőben. Vagy félreértjük a klip utolsó másodperceinek üzenetét.

1994. - Prince - The Most Beautiful Girl in the World

Akkoriban éppen nem Prince-nek hívták, hanem egy kiejthetetlen szimbólum szerepelt a neve helyén, mindenesetre ekkora nagy slágert azóta sem sikerült többet csinálnia. A Most Beautiful Girl in the World a gyönyörű nőket-asszonyokat mutat be, mindegyiküket egy olyan helyzetben, amiben igazán boldogok. Természetesen az első ilyen helyzet egy gyönyörű esküvő, gyönyörű menyasszonnyal.

2006. - Mariah Carey - We Belong Together

Az időben egy jó nagyot ugorva Mariah Carey-hez érkezünk, aki 2004-ben Halloweenkor volt szexi menyasszony. Valamelyest ugyanezt a szerepet hozta két évvel később a We Belong Together klipjében, igaz, ott csak az esküvőre készülve látható fehérneműben, az oltár elé azért egy Carey-hez képest kifejezetten decens ruhában vonul. Aztán persze nem a vőlegényhez megy hozzá, hanem megszökik Wentworth Millerrel, aki később a Szökés című sorozattal lett híres.

2008. - Katy Perry - Hot n Cold

Katy Perrynek tavaly volt a saját esküvője Indiában, de két évvel korábban, második számú világslágerének klipjében már alakított egyszer menyasszonyt. A Hot n Cold arája szintén meglehetősen merész dekoltázzsal és jelzésértékű fátyolban áll az oltár elé, persze csakis azért, hogy ott a vőlegény vonakodásából jöjjön rá, hogy igazából nem is illenek össze.

2009. - Leona Lewis - Happy

A poszt tíz előadójából távolról sem Leona Lewis a kedvencem, de tőlem ez a klip kapná a legtöbb pontot. Aki nem ismeri, az feltétlenül nézze meg: egy szerény kis kubai lakodalmon játszódik a kulcsjelenet, és a szexi csajokon kívül az oltár elől elszökős klisék helyett zseniálisan tálalt melodráma van benne. Rendezte Jake Nava, gratulálunk neki.

2011. Beyoncé - Best Thing I Never Had

Beyoncé legutóbbi albumának második slágerében szokásához híven az erős nő figuráját hozza, aki beolvas egy volt szeretőjének, és persze közben szexfilmbe illő fehérneműben az esküvőjére készülődik. Aztán meg magára kap egy esküvői ruhát, de sajna ez sem jelenti éppen az eredetiség diadalát, hiszen a ruhát Vera Wangtól választották a kliphez. Ettől persze tény marad, hogy Beyoncénak jó hangja és jó teste van, amiért érdemes lehet a fenti videót megnézni, illetve magas pontszámot adni neki.