Rengetegen lájkolták arról a brit kutatásról szóló a posztunkat, amelyik során videó készült az ideális csajozó táncról. A lájkolók biztosan örülni fognak most is, mert elkészült a kutatás folytatása, amiben megvizsgálták, mi a közös azokban a férfiakban, akik a nők szerint jól táncolnak. Röviden: az, hogy rendesek. Tanulság röviden: a nők jól teszik, ha a jól táncoló férfiakra buknak. A részletek alább.

A Northumbria University és a Göttingeni Egyetem kutatóinak újabb felmérésben a Live Science híradása szerint 48 férfi vett részt, a koruk 18 és 42 év között volt. Először is kitöltettek velük egy személyiségtesztet, ami 5 alapvető jellemvonás erősségét méri: nyitottság-kíváncsiság, lelkiismeretesség, extrovertáltság, együttérzés, valamint neurózisra, azaz a negatív érzelmekre való hajlam.

Ezután a férfiaknak bejátszották Robbie Williamstől a Let Me Entertain You című szám dobszólamát, és egyenként lefilmezték, ki hogyan táncol a ritmusra. A felvételekből ezúttal is avatarok segítségével készítettek táncos videókat, mint a korábbi kísérletben, hogy a nézőket ne befolyásolja a táncosok kora, külseje, megjelenése - semmit sem tudhattak az illetőkről, csak azt, hogy férfiak, és hogy hogyan mozognak zenére.

Jöttek is rögtön a nézők, 53 nőt kértek meg (17 és 57 év közöttieket), hogy a táncoló avatarokat nézzék meg, és mind a 48-at pontozzák aszerint, hogy ki milyen jól mozog. A férfiak által kapott pontszámokat aztán összevetették a személyiségtesztek eredményével, és az jött ki, hogy az öt tulajdonság közül kettő biztosan összefügg a táncolási képességgel.

Minél erősebben megvolt ugyanis egy férfiban a lelkiismeretesség tulajdonsága, tendenciózusan annál jobb pontszámot kaptak a táncukra. Ugyanígy minél együttérzőbb volt egy férfi, annál inkább vonzónak találták mozgását a nők, pedig a videó alapján fogalmuk sem lehetett arról, hogy kicsoda-micsoda a táncoló személy. Emlékeztetőül álljon itt az a táncos videó az előző kutatásból, ami elvileg a nők szemében a legvonzóbbnak tűnik. Ezek szerint a klipen egy lelkiismeretes, együtt érző férfi tánca látható.

A résztvevők alacsony száma miatt a másik három tulajdonságnál a statisztikai hibahatáron belül maradtak az adatok, azaz lehet, hogy az eredmény csak a véletlennek köszönhető, mindenesetre úgy tűnt, hogy az extrovertáltak is jobban táncolnak, a neurotikusok és az új dolgokra nyitottak pedig rosszabbul. Ha valaki a múltkor nem látta volna: ezt a bizonyos rossz táncot az előző kutatási eredmények alapján nagyjából így kell elképzelni.

A következtetés tehát valami olyasmi, hogy a nők egy férfi mozgásából is meg tudják mondani, hogy az illető rendes, lelkiismeretes, együtt érző típus-e, amik természetesen olyan tulajdonságok, amik egy hosszú távú párkapcsolathoz valószínűleg jól jönnek. Ezek után tehát nem lehet már mondani, hogy diszkóban nem lehet ismerkedni, sőt, a jelek szerint ott lehet a legjobban: a hölgyek csak a tánc alapján is ki bírják válogatni a rendes palikat.

Állítólag a következő hasonló kutatás arról fog szólni, hogy a férfiak mit gondolnak a nőkről táncuk alapján. Ha nem azt, hogy „SZEX! SZEX! SZEX!”, akkor az is nagy szenzáció lesz.