208 darab, házasságkötés nélkül legalább 3 hónapja, de átlagosan kb. 2 éve együtt élő, 20-as éveik elején járó, heteroszexuális párt vizsgáltak négy héten keresztül az amerikai Dalhousie University kutatói.

Arra kerestek bizonyítékot, hogy a partnerek befolyásolják-e egymás alkoholfogyasztási szokásait ugyanúgy, mint ahogy például könnyebb lefogyni, ha szerelmünk is fogyózik. A válasz kisebb meglepetésre az lett, hogy igen, legalábbis ami az alkalomszerű berúgásokat illeti. Pontosabban: a párokon belül a két fél ivási szokásai jellemzően minden esetben megegyeztek.

A tudósok természetesen nem az idült alkoholizmust vizsgálták, hanem azt, sor kerül-e nagy ivászatokra a pár életében. Azt találták, hogy akinek a barátja/barátnője rendszertelenül fogyaszt szeszt, de amikor iszik, akkor nagyon sokat, az maga is ugyanígy tesz - tipikusan a hétvégi bulikon. Máshogy fogalmazva: erre a generációra (még) nem igaz az a sztereotípia, hogy a férj néha berúg, az asszony meg sodrófát lóbálva várja otthon hajnalban. A mai fiatal nők ugyanúgy isznak, mint a pasijaik.

Az ön mostani/legutóbbi kapcsolatában ki fogyaszt(ott) többször alkoholt?

A vizsgált minta persze meglehetősen szűk volt, ráadásul a párok mindegyikében legalább az egyik fél egyetemi hallgató volt, figyelmeztet a Newswise cikke. Így nem szabad a teljes népességre vonatkozóan következtetéseket levonni belőle, mi mindenesetre egy jó kis velvetes szavazógéppel hozzátehetjük a mi olvasóink adatait is a témához. Az ok-okozati összefüggést azonban az amerikai kutatók sem próbálták meg kibogozni: nem lehet tudni, hogy az ivási kedv ragadós-e a kapcsolatokban, azaz ha iszákos a partnerünk, minket is elfog az alkoholizálás vágya, vagy azért jött-e ki minden esetben az, hogy a férfi és a nő nagyjából ugyanannyit iszik, mert a társkereséskor egy szeszkedvelő eleve egy másik szeszkedvelővel, és egy absztinens egy másik absztinenssel létesít kapcsolatot.