Éppen a napokban közölt terjedelmes cikket a New York Times arról, hogy azon tizenévesek, akiket „ezek a mai fiatalok” néven is szoktak emlegetni, újabban azzal romantikáznak, hogy szerelmük kezdetén megosztják egymással jelszavaikat. A magánélet ilyen intim feltárása jóval durvább, mint egy kis fingerlizés egy táblagépen: a másik láthatja az összes levelünket, Facebook-posztunkat, beszélgetésünket, stb.

Mivel a fiatal korosztály gyakorlatilag a komplett magánéletét online éli, a szerelmesek jelszócseréje olyan szinten szünteti meg a titkokat a kapcsolatban, ami korábban nem is volt lehetséges. Száz évvel ezelőtt akárki akármilyen szerelmes volt, fizikailag nem lehetett ott kedvesének valamennyi magánbeszélgetésénél – most viszont elég megnézni az előzményeket a messengerben, és ott lesz minden egyes chat esetleg még a kapcsolat előttre visszamenőlegesen is.

A jelszócsere, vagy közös jelszavak beállítása egyszerűen olyan szintű közösséget hoz létre két szerelmes között, ami korábban szinte nem is volt lehetséges. Ha a számítógépek-mobiltelefonok szerepet kapnak valakinek a szerelmi életében, az általában kínos, de ennek a most tárgyalt szokásnak kétségtelenül van egy nagyon romantikus vetülete.

A jelszómegosztás mellett egy nagyon szimpla érv szól: ha van titkolnivalónk a másik elől, akkor jobb, ha nem is kezdünk a kapcsolatba. Ilyen szempontból a jelszómegadás az alapvető bizalom meglétének a jele lehet. Ellene szól azonban egy másik hasonlóan szimpla érv: ha a kedvesünk csak akkor hiszi el, hogy nincs rejtegetnivalónk, ha lenyomozza az emailjeinket, akkor nyilván részéről hiányzik a kapcsolathoz szükséges bizalom.

A jelszómegosztás ellen szól továbbá, hogy ha a kapcsolat egy csúnya szakítással ér véget, akkor olyan hatalma van felettünk exünknek, amit bölcs ember nem ad volt szerelme kezébe. Hogy ezzel milyen rosszul lehet járni, arra csodálatos példa az alább olvasható rendőrségi hír. A jelszómegosztás mellett szól mégis, hogy ha a kapcsolatnak véletlenül vége szakadna, akkor egyszerűen meg kell változtatni a jelszavunkat valami másra, és exünk a továbbiakban nem fog tudni belenézni magánéletünk legrejtettebb bugyraiba. Ezt a lépést hagyta ki az alábbi történet egyik szereplője, vesztére.

A police.hu friss hírében egy ilyen jóhiszemű jelszómegadásból Sátoraljaújhelyen zsarolási ügy lett. A játék ráadásul nem is babra ment, hiszen a szakítás után a jelszóval visszaélő elkövető harmincezer forintot és két köbméter nyárfát követelt. Mivel különösen imádjuk a rendőrségi hírek stílusát, ha szerelmi ügyről van szó, a sajtóközleményt alább ezúttal is szóról szóra idézzük, de előtte egy videót is megtekinthet az ügyről.

Volt élettársa korábbi internetes beszélgetésének tartalmát használta fel egy férfi, hogy a sértettet megfenyegetve pénzt szerezzen. A zsaroló azonban pórul járt, mert a pénzátadásnál már a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság nyomozói is jelen voltak.

Volt élettársa tavaly év végi internetes „privát” beszélgetéséhez fért hozzá, majd annak nyilvánosságra hozatalával zsarolta meg ex-párja chat-partnerét egy 26 éves férfi. Az elkövető, hogy a sértett internetes magánbeszélgetésének kitudódása családi körülményeiben kárt ne tegyen, 30.000 Ft-ot, valamint 2 köbméter nyárfát kért „diszkréciójáért”.

A zsaroló egyébként volt élettársa internetes jelszavát még kapcsolatuk fennállása idején tudta meg, aki bízva abban, hogy partnere nem él vele vissza, önként adta meg részére.

Január közepén a sértett és a fenyegető telefonon megállapodtak abban, hogy egy sátoraljaújhelyi sörözőben január 18-án találkoznak, ahol majd a sértett eleget tesz a követelésnek.

A zsaroló nem sejtve, hogy a találkozón „meglepetésvendégek” is jelen lesznek, a megbeszélt helyen átvette hallgatásának árát. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói azonban a sértett időközben megtett feljelentése alapján a szórakozóhelyre és környékére figyelőszolgálatot szervezve elfogták a zsarolót.

Ön megadná szerelmének a jelszavait?

Az elkövető a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságra történt előállítását követően, gyanúsítotti kihallgatása során a bűncselekmény elkövetését beismerte. A már büntetett előéletű férfi tavaly október végén szabadult hatóság félrevezetése, garázdaság és testi sértés miatti fogházbüntetéséből.

A 26 éves M.Zs-t - őrizetbe vételét követő másnap - bíróság elé állításos eljárás keretében a Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság nem jogerősen, 2 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A vádlott enyhítésért fellebbezett, azonban a taláros testület az elkövetett bűncselekményre és annak körülményeire tekintettel a másodfokú bíróság jogerős határozatáig előzetes letartóztatásba helyezte. A vádlottat így a megtartott tárgyalást követően közvetlenül a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön Intézetbe kísérték át."

Az ön jelszavát is tudja valaki más?

Ön is megmondta/megmondja a passwordöket szerelmének? Ha nem lett galiba a dologból, kérjük, írja meg az ellenpéldát a Randiblog címére! Ha lett, akkor meg azt írja meg, hadd okuljon más is!