A divatnak semmi köze a tudományhoz, és ez abból is látszik, hogy miközben a szakáll most elvileg különösen trendinek számít, kanadai tudósok éppen azt állapították meg, hogy a nők szerint az arcszőrzet csak elrondítja a férfiakat.

A Journal of Behavioral Ecology című folyóirat szerint a University of Lethbridge kutatói Kanadában és Új-Zélandon végeztek kutatásokat, mégpedig úgy, hogy először is kerestek 19 olyan férfit, aki legalább hat hete nem borotválkozott egyáltalán, még csak nem is trimmelte a szakállát. Lefényképezték őket normál és mérges arckifejezéssel, aztán megborotválták őket, aztán még egyszer megcsinálták a fotókat.

Ezeket a képeket több mint 200 nőnek mutatták meg, akiknek pontozniuk kellett a férfiakat, hogy mennyire találják őket vonzónak. A nők többsége a borotvált arcot részesítette előnyben, érdekes módon még a korábban Új-Zélandhoz tartozó Szamoán élő törzsek tagjai is, akikre pedig a szépre borotvált hősöket mutogató nyugati kultúrából alig jut el valami.

Ez arra utal, hogy a nők szakállutálata nem kultúrafüggő, hanem mélyebb gyökerei lehetnek, de hogy ez mivel állhat összefüggésben, arra a kutatók nem jöttek rá.

Ön mit gondol a szakállról?

Viszont további férfiak megkérdezésével egy pár egyéb dologra sikerült még fényt deríteniük. A fotókat elemző urak válaszaiból ugyanis az derült ki, hogy a szakállasakat a többi férfi is idősebbnek gondolja a borotváltaknál, azaz a szakáll tényleg öregít. Másrészt a szakállasak mérges fotói mérgesebbnek tűntek a többi férfi számára, és az is kiderült, hogy a többi férfi tekintélyesebbnek, tiszteletre méltóbbnak találja a szakállasokat.

Elég egyszerűnek tűnik csajozási tanácsot adni ennek alapján: az uraknak rendesen borotválkozniuk kell, ha meg akarnak hódítani egy hölgyet, és ha a hódítás sikeres volt, akkor a riválisok elijesztésének jó módszere lehet a szakállnövesztés.