Férfidivathétből csak két jelentős van: Milánóban, majd Párizsban tartanak egyet-egyet, az előbbi meztelenkedéssel kezdődött a múlt hétvégén, de közben már az utóbbi is végéhez közeledik. Ebben a heti trendben tehát a 2012-2013-as ősz-téli szezon férfidivatját szemlézzük, illetve abból kiragadjuk a két legmarkánsabb trendet. Az egyik a hatalmas szakáll divatja, a másik pedig az extrém férfifrizurák térnyerése. Az előbbi talán csak azért tűnt fel nekem a divathetek anyagának böngészése közben, lassan egy hónapja én is növesztem a szakállamat - ami ugyan nem túl sok, de azért máris megragadom az alkalmat, hogy a szőrnövesztés során eddig gyűjtött tapasztalataimat az alábbi pár bekezdésben megosszam a divathetes furcsaságok bemutatása közben.

Vivienne Westwood

Kezdjük tehát a szakállasokkal. Vivienne Westwood angol gyökerei ellenére Milánóban szokott bemutatózni, így volt ez az idén is. Tekintettel arra, hogy téli divatról van szó, a 70 éves tervezőnő műfaggyal látta el modelljei haját és (igazi vagy) műszakállát. Vivienne Westwood mellett nem tudtunk elmenni szó nélkül az előző szezonban sem, amikor a 2012-es tavasz-nyári férfidivat legnevetségesebb túlkapásait soroltuk, és ezzel az új, tarka, de mégis (talán a szakállaktól) markánsan férfias kollekcióval ezúttal is megfelelő mennyiségű sajtóvisszhangot biztosított magának. Mindegyik kollekcióból több képet is mutatunk az összeállításban, ezért ha nem kattint a fotóra, a nagyjáról lemarad!

Yohji Yamamoto

Amíg Vivienne Westwoodnál felmerült az álszakáll gyanúja, addig Yohji Yamamotónál ilyenről nyilvánvalóan szó sincs. A Párizsban alkotó japán tervező elég bölcsészesen slampos kollekciót kreált a következő télre, és ennek bemutatásához elsősorban szakállas modelleket választott. Az én szakállam még nincs ilyen hosszú, mint amilyen a képen látható, de már én is tudom, hogy a szakáll nem csak úgy nő magától, mint ahogy a többség valószínűleg elképzeli, hanem egy bizonyos hossz után ugyanannyit kell vele foglalkozni, mint egy hosszú női hajjal. Sőt, még többet is, hiszen sokkal előnytelenebb helyen van: például egy sima reggeli arcmosást ezek a modellek nem úszhatnak meg szakálluk bevizezése nélkül, ami viszont azt jelenti, hogy vagy fél óráig még nem lépnek ki otthonról, vagy hajszárítóval kénytelenek állukat megszárítani. Ennyivel tehát tovább tart egy sima reggeli készülődés, igaz viszont, hogy borotválkozni viszont legalább nem kell.

Junya Watanabe

A szintén Párizsban bemutató és szintén japán származású Junya Watanabe szintén nagyszakállú, a megszokottnál fiúknál jóval idősebbnek tűnő modelleket toborzott a kifutóra. Kíváncsiak lennénk a korukra, hiszen a szakáll köztudomásúlag öregít. Ez a hatás a harmincon túl sajnos amiatt erősödik fel, hogy az ősz hajszálak sokaknál a szakállban jelentkeznek először. Nekem a hajamban még alig sikerült egy-két ősz szálat felfedeznem, a szakállamban viszont az állcsúcsnál már kifejezetten a fehér szálak dominálnak. Bár a férfiaknál kevésbé szigorúak a korhatárok, mint a nőknél, a fotókat elnézve ezek szerint a modellkarrierről már lecsúsztam. A jelek szerint kizárólag a fiatalosan egyszínű szakáll számít csak trendinek.

Commes Des Carcons Plus

A fenti három példával cseppet sem merítettük ki a szakáll-trendet, hiszen volt szakállas modell többek között még Jean Paul Gaultier-nél, Roberto Cavallinál, Frankie Morellónál és a Dolce & Gabbanánál is, de a cikk második felében mégis inkább áttérünk a furcsa frizurákra. Ilyenekből persze azért régebben is volt néhány döbbenetes darab, tehát ha új trendről nem is beszélhetünk, folytatásról mindenképpen. Már csak azért is, mert a Comme Des Garcons Plus mintha egyértelműen a már négy-öt éve lejárt emós trendből merített volna ihletet a jövőre nézve. Náluk mindegyik modellnek feketére festett, kiegyenesített és furcsa alakzatokba fésült-zselézett lakkozott frizurája volt.

Givenchy

A Givenchy ezzel szemben bikává alakította át valamennyi férfimodelljét. Ennek első számú eszköze volt az orrkarika, amiből valószínűleg ők egy olyat készíthettek, ami lyukasztás nélkül behelyezhető, bár a viselet így sem tűnik különösebben kényelmesnek. A Riccardo Tisci kreatív irányítása alatt működő patinás francia cég ehhez kizárólag a középen kettéválasztott és kétoldalt lenyalt frizurát találta megfelelőnek - csak reménykedhetünk, hogy nem fogunk túl sokszor olyan bandákkal összefutni a következő tél hosszú, sötét éjszakáin, amelynek tagjai így néznek ki.

Anne Demeulemeester

Melyik tetszett a legjobban?

Anne Demeulemeester egy belga származású, szintén Párizsban dolgozó tervezőnő, és az extrém frizurák közül ő csináltatta a legfurcsábbakat. Ezek a hajak még az emósoknál is régebbi szubkultúrára emlékeztetnek: a német technorajongók évtizedek óta csinálnak zselével ilyen szoborszerű alkotásokat a hajukból. A fenti ördögi frizura náluk bizonyára nagy sikert arat majd. De önnek a hat közül melyik tetszik a legjobban: a természetesen férfias küllemű szakállasakat preferálja, vagy inkább bejönnek a furcsa frizurák? Ez utóbbiak előnye egyébként, hogy ezeket nem kell feltétlenül a hétköznapokra is ilyen hülyére belőni, hanem az ember hanyagolhatja a zselét a hétvégi bulikig, egy hosszú szakáll viszont a helyén marad akkor is, ha az ember uszodába megy vagy újházi tyúkhúslevest eszik cérnametélttel.