Osama Bin Laden három feleségével, nyolc gyerekével és öt unokájával lakott együtt pakisztáni otthonában, ahol tavaly májusban végül rajtaütöttek és meggyilkolták. Ez nem volt a teljes család: két korábbi feleségétől elvált, és összesen húsz gyereke született, azaz az asszonyok fejenként átlagosan négyszer szültek. A Bin Laden-család életéről most nyilvánosságra került az egyik feleség által elmesélt néhány részletet, így végre nem tévéműsorokra kell támaszkodnia annak, aki meg szeretné tudni, milyen az élet, ha az ember poligám.

Osama Bin Laden élete utolsó szakaszában legfiatalabb feleségével, Amal Ahmed Abdel-Fatah-val aludt egy szobában, ő volt a kedvence maradék három neje közül. Ezt a másik két feleség nem nézte jó szemmel, a többemeletes komplexumnak ugyanezen a szintjén lakott Siham Saber, a legidősebb feleség, Khairiah Saber eggyel alattuk kapott egy szobát. Az utóbbi asszonyról így nyilatkoztak kihallgatói: „annyira agresszív, hogy szinte ijesztő”. A 28 fős Bin Laden-családon belül sem ő volt a legnépszerűbb, a többiek azzal gyanúsították Khairiah-t, hogy el akarja árulni a klánt, írja a Daily Mail.

Amalt, a kedvenc feleséget részletesen kihallgatták Osama Bin Laden meggyilkolása után, és az asszony által elmondottakból kerültek most ezek a részletek nyilvánosságra. Amal azt vallotta, idősebb társfelesége, Khairiah, aki 1980-ban ment hozzá a terrorvezérhez, nemcsak azért pikkelt rá, mert ő lett Osama Bin Laden kedvenc felesége, hanem azért is, mert ő nem afgán, hanem yemeni származású. Amikor a családfőnek 2001-ben el kellett hagynia Afganisztánt, Amal, a kedvenc feleség végig mellette maradt, és vele utazott pakisztáni búvóhelyükre, a félelmetes Khairiah azonban Iránba menekült több családtaggal együtt, és csak 2011-ben csatlakozott újra férjéhez, három hónappal a rajtaütés előtt.

A feleségek közötti rivalizálást csak erősítette, hogy amikor Khairah tíz év után újra megjelent, nem mondta meg világosan a többieknek, hogy miért tért vissza férjéhez és annak többi feleségéhez. Amikor rákérdeztek, az asszony állítólag csak ennyit mondott: „még tartozom a férjemnek egy végső kötelességgel, amit el kell végeznem”. Ebből a többiek azt gondolták, hogy nyilvánosságra akarja hozni a Bin Laden család hollétét, és Khairah-t be is árulták a családfőnél. Meglepő módon ő azonban nem tett semmit, és a sorsra bízta jövőjét. Igaza volt: a búvóhelyet nem a feleség segítségével találták meg az amerikaiak, hanem egy futárt követtek az otthonig egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján.