Rengeteg statisztika van arra, hogy mik a tartós házasságok jellemzői, tehát itt volt az ideje, hogy ezeket egyszerre tekintsük át. A Mentalfloss.com pontosan ezt tette meg: összegyűjtötte a világ számos pontjáról származó statisztikákat, és ezek alapján összeállította, mi az a hét dolog, ami a hosszú házassághoz kell. Nézzük őket egyenként!

1. Ne dohányozzon!

Egy 2010-es ausztrál kutatás szerint ha a házaspárnak csak egyik tagja dohányzik, az nagyobb problémákat okoz a kapcsolatukban, mint az  eltérő társadalmi háttér és vallás,  vagy akár a különböző tervek a gyerekvállalásra. A tanulmány szerint a pároknak 75-96 százalékkal nagyobb esélyük van elválni, ha egyikük dohányzik. Növeli a válások arányát, ha ez a személy a feleség. Ha mindkét fél dohányzik, 53 százalékkal több esélyük van a válásra, mint nemdohányzó társaiknak.

2. Nem akar válni? Házasodjon optikussal!

Az amerikai népszámlálási adatokon nyugvó statisztikák szerint meg lehet határozni, mely foglalkozási ágat űzőknek van a legkevesebb esélyük a válásra. Első helyen természetesen az egyházi dolgozók álltak, de őket pár megdöbbentő szakma művelői követték. Egy optikus, egy iránytaxi sofőr vagy egy közlekedési rendőr jó választás lehet, ha valaki sokáig élvezni akarja a házasság szépségeit. A tanulmány szerint a gazdák és a nukleáris mérnökök sem szívesen válnak. Viszont óvakodni kell a masszőröktől, a kutyakiképzőktől és a matematikusoktól is, ők vezetik ugyanis a válási toplistát.

3. A jó házasság titka a házimunka megosztása

A hagyományos női szerepek csökkenésével és a nők munkaerőpiaci megjelenésével párhuzamosan a válások száma jelentősen nőtt. A London School of Economics kutatása nemrég megállapította, hogy a munkával és a házassággal járó stressz jelentősen csökkenthető a nők számára, ha a férj is részt vesz a házimunkában, a gyereknevelésben, és néha-néha bevásárol.

Ha a férj így tesz, a pár nagyobb valószínűséggel marad együtt. Azok, akiknél a nő otthon maradt, és a férj dolgozott, viszont nem vállalt be semmilyen házimunkát, nagyobb eséllyel váltak a felek, mint azok, akik mindketten dolgoztak, viszont egyenlő arányban vették ki részüket a házimunkából. A legrosszabb felállás a nálunk megszokott: mindkét fél dolgozik, de csak a nő végzi el a házimunkát. Ebben az esetben a válások aránya megduplázódik.

4. Éljen liberális államban!

Egy amerikai kutatás szerint azok, akik olyan államban élnek, ahol liberális szemlélet uralkodik, kevésbé hajlamosak a válásra, mint a konzervatívabb államok lakói. Ennek oka valószínűleg az, hogy az USA déli és nyugati részén hamarabb kötik a házasságokat, magasabb a bevándorlók aránya, és több a csonka családban felnőtt ember. Ezek együtt megterhelik a kapcsolatokat, így az emberek gyakrabban döntenek a szétköltözés mellett. Hogy Magyarország az USA államaihoz képest liberálisnak vagy konzervatívnak számít-e, azt mindenki döntse el maga.

5. Hűséges barátai és rokonai legyenek!

Nem mindegy, kikkel vesszük körül magunkat. Azok, akiknek a testvére elvált, 22 százalékkal nagyobb eséllyel fogják ugyaezt az utat követni, ha párkapcsolati problémáik adódnak. De nem csak a hozzátartozók családi állapota határozza meg, hogyan dönt valaki, a barátok legalább ilyen hatást gyakorolnak a körülöttük élőkre.

6. Házasodjon iskolatárssal!

Az eHarmony nevű amerikai társkereső felmérésében azt vizsgálták, hol ismerkedtek meg a házaspárok. Megnézték, van-e összefüggés a templomban, iskolában, munkahelyen vagy épp a kocsmában történt találkozások kimenetelét illetően. A felmérés megmutatta, hogy nincs nagy eltérés aközött, ha a munkhelyen vagy egy templomban fut valaki össze jövendőbelijével, az egyetlen markáns eltérés az iskolai ismerkedésekből adódott. Ebben az esetben ugyanis 41 százalékkal kisebb esélye lesz elválni, mint egyébként. A kocsmákban létrejött kapcsolatok azonban válási szempontból nem állnak jó helyen, az átlaghoz képest 24 százalékkal többen mennek a bíróságra.

7. Az jár jól, akinek fia van

3 millió házaspárt vizsgáló kutatásban derült ki, hogy akiknek lányuk születik, 50 százalékkal nagyobb eséllyel válnak el, mint akik fiúgyermekkel rendelkeznek. Egy elsőszülött lány 5 százalékkal növeli a válás kockázatát, míg ha valakinek három lánya is van, annak 10 százalékkal nő az esélye, hogy egyedül marad. Ha valakinek fia és lánya is van, elvileg fellélegezhet, mert nagy valószínűséggel a család egyben marad.

A statisztikai adatokra több magyarázat is van. Az egyik, hogy az apa többet foglalkozik fiúgyerekével, így kevesebb ideje van másra. A másik, hogy a lányos anyák szívesebben válnak, mert nem akarnak rossz párkapcsolati mintát adni a gyereküknek. Ennek a második teóriának sokkal nagyobb az esélye, mivel a válások nagy részét (73 százalék) a nők kezdeményezik.